Веган мусака с тиквички

Ако предпочитате вегетарианската кухня, това е подходящото ястие за вас

снимка: glezoran.com

снимка: glezoran.com

Необходими продукти:
картофи - 4 - 5 бр.
тиквички - 3 бр.
пресен лук - 2 стръка
домати - 2 бр.
сол
риган
мляко - 300 - 400 мл
брашно - 5 - 7 с.л.
олио

Начин на приготвяне: Картофите и тиквичките се обелват и нарязват на кръгчета. Лукът се нарязва на ситно. Доматите също на кръгчета.

В намазнена тава се нареждат зеленчуците, като между всеки два реда се слага сол. Започва се с половината от картофите и освен сол, се слага риган. 

Отгоре половината от тиквичките, след това доматите. Поръсва се с лука. Следват отново тиквички и пак риган освен солта и отгоре останалата част от картофите.

Покрива се с алуминиево фолио и се пече на 180-200 градуса. Когато зеленчуците омекнат, се прави заливката.

В сгорещено олио се слага брашното и се разбърква бързо докато се разтвори. Малко по малко и при продължително бъркане се налива млякото докато се сгъсти сосът. 

Накрая му се добавя сол и се разбърква. С него се залива мусаката и се връща отново във фурната да се допече.

Ястието се поднася охладено, в големи плоски чинии. Като допълнение към него може да предложите кисело овче мляко.

В летните горещини много му подхожда чаша студена бира или охладено бяло вино.

Източник: gotvach.bg