Традиционна рибена чорба с девесил

Нужни са скумрия и сафрид

Предлагаме ви вкусна рибена чорба, която е приятна за все още топлите августовски дни. Рибата се сварява предварително в около 2 литра вода, като в бульона при варенето се поставят дафиновите листа и една супена лъжица суха целина. След като е готов се прецежда и рибата се оставя настрани да се охлади, след което се обезкостява старателно. 

Запържват се наситненият лук и чесън и се подправят с останалите сухи подправки, като останалата лъжица суха целина се прибавя отделно при прецедения бульон. 

В тенджерата се слагат нарязаните зеленчуци и малко наситнен девесил и супата се вари до готовността им. Накрая се прибавя и обезкостената риба и се оставя да къкри на слаб огън още 20 минути. 

Готовата рибена чорба се подправя със сол, лимонов сок и допълнително наситнен пресен девесил на вкус, тъй като подправката е доста силна. Да ви е сладко!

Необходими съставки:

Скумрия - 1 бр.
Сафрид - 4 - 5 бр.
Лук - 1 глава
Моркови - 1 бр. голям
Чесън - 2 големи скилидки
Чушки - 1 бр. червена
Чушки - 1 бр. зелена
Картофи - 2 средно големи
Дафинов лист - 2 листа
Целина - суха 2 с.л.
Мащерка - 1 с.л.
Риган - 1 с. л.
Лют червен пипер - 1 ч.л.
Девесил - пресен (на вкус)
Сол - на вкус
Зехтин/олио - 50 мл