Телешко с бамя

Времето за летни почивки бавно си отива, а заедно с него и обичайното хапване по бистра и ресторанти. Завръщането в кухнята за някои е сериозно изпитание, а за други – наслада, особено, ако са решили да си сготвят предпочитана от тях гозба. 

Много подходящи в сезона на зеленчуците и плодовете са ястия, приготвени от телешко месо в комбинация с някой от традиционните за лятото зеленчуци. Ето и нашето предложение – телешкo с бамя.

Необходими продукти: 1 кг бамя, 500 г телешко месо, 2-3 домата, 2-3 глави лук, 2-3 моркова, 1 кафена чашка олио, 1 телешки бульон, 1 главичка чесън, връзка магданоз или босилек.

Начин на приготвяне: Нарязваме телешкото месо на средно големи хапки, осоляваме и го оставяме поне 6 часа да престои на хладно място, което ще го направи по-крехко и вкусно. Пред това време изчистваме бамята, нарязваме лука и морковите на кръгчета, доматите на ситни кубчета, а магданоза на ситно. 

В средно голяма тенджера слагаме месото, лука, морковите, олиото и ги заливаме с чаша студена вода. Месото варим на умерен огън около 1 час и половина. Когато телешкото е почти готово, прибавяме бамята и доматите, като оставяме гозбата да къкри още половин час. Малко преди да я извадим, овкусяваме с няколко скилидки чесън (по желание) и телешки бульон.

Поднасяме ястието в големи плоски чинии, като го украсяваме със ситно нарязан магданоз или стръкче босилек.