Щоленът (на немски: Stollen) е вид традиционен за Германия сладкиш с формата на хляб. Съдържа нарязани на ситно сушени или захаросани плодове, ядки, ароматни подправки и е покрит отгоре с кристална или пудра захар или с глазура от разбити белтъци и захар. Подобен е на датския кейк керстщол (Kerststol) и италианския — панетоне (panettone).
Необходими продукти:
120 гр. маргарин
200 гр. захар
2 яйца
250 гр. извара
100 гр. сушени плодове
100 гр. стафиди
2 ванилии
150 гр. нарязан бадем
500 гр. брашно
1 п. бакпулвер
мускатово орехче
кардамон
Допълниелно:
100 гр. маргарин
150 гр. пудра захар
Начин на приготвяне:
120- гр. маргарин и захарта се разтриват, добавят се едно по едно яйцата, изварата, сушените плодове, стафидите и ванилията. Брашното се пресява с бакпулвера и постепенно се добавя, като се замесва меко тесто.Оформя се щоленът и се пече на застлана с хартия тава, на 170С - 50-60 мин.
Другата част от маргарина се разтопява и още горещият щолен се намазва обилно с мазнината. Посипва се обилно и с пудрата захар. Охлажда се и може веднага да се нареже или се завива в целофан и се оставя една седмица да отлежи, става с още по-наситен аромат и вкус.