Необходими продукти
1/2 кг брашно
1 яйце
100 гр кисело мляко
2 с.л. пудра захар
1 ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. сол
5 с.л. олио за поръсване
100 мл вода
Начин на приготвяне
Брашното се посолява и разбърква, поръсва се с пудра захар отново се разбърква. Оформя се в средата кладенче и в него се счупва яйце.
Киселото мляко се поръсва със сода и разбърква. Слага се при яйцето и се замесва тесто, като се налива и студена вода.
Омесва се твърдо тесто и се слага в обилно намазана с олио тава с размер 28 см. Повърхността се набожда с вилица и се намазва с още олио.
Така подготвеното погачè се изпича в слабо загрята фурна в ниската част на 160 градуса за 35 минути.
Самоковско погачè
От кухнята на Звездев