Тези малки, кръгли червени луковички са сред първите градински зеленчуци, готови за прибиране през пролетта, осигурявайки ни леко пиперлив вкус към любимите салати. Настъргани или като добавка към крема сирене - гъвкави и вкусни, те могат да бъдат използвани и, за да съживят широка гама от ястия. Дори и да ги подложите на топлинна обработка, пикантните бомбички са фантастичен съпровод не само на салатите, но и на сготвената храна.
Репичките са здравословни
С високо съдържание на вода и много ниско на калории, те имат високи нива на хранителни вещества, богати на витамини и минерали като калий, калций, магнезий и желязо. Синапеното масло, което се съдържа в луковицата и придава по-острия им вкус, стимулира храносмилането и помага на имунната система в борбата й срещу вируси, бактерии и гъбички. Освен това, те могат да помогнат и в битката със стомашно-чревния дискомфорт.
Репичката: ценен дар от природата
Въпреки, че изглеждат малки и по-скоро ненужни на пръв поглед, те са ценен дар от природата. Но защо някои репички са по-лютиви от други? Остротата на този зеленчук идва от горчивите масла, които се съдържат в него. На колкото по-интензивна слънчева светлина са изложени, толкова по-пиперливи стават тези масла. Репичките, набрани в пика на лятото, може да са малко по-”горещи” на вкус от тези, които се предлагат през пролетта. И ако вашите са прекалено пикантни, препоръчваме ви да добавите малко сол, за да облекчите по-острия вкус.
Малки, но могъщи
Свежи, хрупкави и леко пикантни - репичките са в разгара на сезона си