Малки, но могъщи

Свежи, хрупкави и леко пикантни - репичките са в разгара на сезона си

Тези малки, кръгли червени луковички са сред първите градински зеленчуци, готови за прибиране през пролетта, осигурявайки ни леко пиперлив вкус към любимите салати. Настъргани или като добавка към крема сирене - гъвкави и вкусни, те могат да бъдат използвани и, за да съживят широка гама от ястия. Дори и да ги подложите на топлинна обработка, пикантните бомбички са фантастичен съпровод не само на салатите, но и на сготвената храна.

Репичките са здравословни

С високо съдържание на вода и много ниско на калории, те имат високи нива на хранителни вещества, богати на витамини и минерали като калий, калций, магнезий и желязо. Синапеното масло, което се съдържа в луковицата и придава по-острия им вкус, стимулира храносмилането и помага на имунната система в борбата й срещу вируси, бактерии и гъбички. Освен това, те могат да помогнат и в битката със стомашно-чревния дискомфорт.

Репичката: ценен дар от природата

Въпреки, че изглеждат малки и по-скоро ненужни на пръв поглед, те са ценен дар от природата. Но защо някои репички са по-лютиви от други? Остротата на този зеленчук идва от горчивите масла, които се съдържат в него. На колкото по-интензивна слънчева светлина са изложени, толкова по-пиперливи стават тези масла. Репичките, набрани в пика на лятото, може да са малко по-”горещи” на вкус от тези, които се предлагат през пролетта. И ако вашите са прекалено пикантни, препоръчваме ви да добавите малко сол, за да облекчите по-острия вкус.