Класика в родния кулинарен жанр: Традиционен боб по берковски

Няма такава вкусотия!

Предлагаме ви една рецепта за традиционен берковски боб. Всички краища на страната си имат своите тънкости в приготвянето на националните ни ястия, като от всички може да се научи по нещо.

Тази рецепта за боб по берковски става много лесно и чудно вкусно.

Трябват ни чаша и половина боб, седем лъжици олио, 500 грама зелен фасул, десет скилидки чесън, две глави лук, шест домата, четири чушки, една лъжичка червен пипер, сол на вкус, джоджен, магданоз.

Първо накисваме боба и после го варим докато напълно омекне. След това към него прибавяме нарязания на ситно зелен фасул. В мазнината пък задушаваме нарязаните чесън, лук, домати и вече опечените и обелени чушки. Ако не ви се занимава с печенето им, може да ги сложите и сурови, само нарязани – пак става разкошно вкусно.

Сместа се подправя с червения пипер и солта, а после се изсипва при боба и зеления фасул. Манджата я варим на котлона, докато стане напълно готова и после я поднасяме на масата с поръсени върху нея магданоз и джоджен.

Тази рецепта за боб по берковски става страшно богата и затова е и много вкусна. Дори и на гости да я поднесете, със сигурност ще останат доволни, нищо че уж се води постно и скромно ястие. Все пак си е класика в родния кулинарен жанр.

(kakata.info)