Капама за Коледа

Пищно зимно ястие с различни видове месо, богато на вкус и аромати

Няма  по-богато ястие за Коледа от капамата! Това е пищно зимно ястие, предпочитано за Коледната празнична трапеза заради богатия си вкус. То е на голяма почит в македонския край, като най-популярният вариант е Банската капама. 

Като типичен представител на българската национална кухня рецептата за капама има вариации, но всички рецепти съдържа кисело зеле, ориз и няколко вида месо. Освен че капама е толкова вкусно ястие, тя има и друг безспорен плюс. Подобно на всички рецепти за ястия, приготвени в гювеч, и капама се приготвя много лесно и е подходяща и за най-начинаещите готвачи.

Необходими продукти:
свинско месо - 500 грама
телешко месо - 500 грама
сурова наденица - 500 грама
пилешко месо - 1 пиле
сланина  200 грама
кисело зеле - 1 зелка
ориз - 1 1/2 чаена чаша
червено цвекло - 1 глава
червено вино - 1 чаена чаша
дафинов лист - 10 листа
червен пипер - 2 чаени лъжици
кимион - 1 чаена лъжица

Начин на приготвяне: 
Първата стъпка от рецептата за капама е подготовката на продуктите. Оставяте външните 5-6 листа на зелката цели, а останалата част от зелката нарязвате на ситно. Измивате ориза и го отцеждате от водата. Измивате червеното цвекло, обелвате го и го нарязвате на кубчета. Месото нарязвате на едри парчета, например малки пържоли, а пилето разрязвате на две. Ако ползвате домашно пиле, може да го направите и на 4 части. Осолявате и поръсвате месото с малко черен пипер. Сланината нарязвате на тънки ивици.

На дъното на голям глинен гювеч слагате 2-3 лентични сланина, а върху тях половината от останалите цели зелеви листа. Отгоре слагате ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от кубчетата червено цвекло, ½ от ориза и поръсвате с половината от подправките. Нареждате няколко лентични сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ пиле. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завивате всичко с останалите цели листа кисело зеле. Заливате с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.
Глиненият гювеч слагате задължително в студена фурна, за да не се спука! След като гювечът е вече във фурната, я пускате на високи градуси, докато заври, след това намалявате фурната на 160 градуса и оставяте да се пече около 5 часа.

Най-добре е преди сервиране да изсипете цялото съдържание на гювеча в голяма тава. Да нарежете наденицата и да обезкостите пилето. Така, сервирайки във всяка порция капама, ще сложите от всичко.

Рецептата за капама е една от типичните зимни рецепти, които са много подходящи за Коледната трапеза. Друго вкусно месно ястие, което също е подходящо за зимната празнична трапеза, и кебапът в тиква. Кебапът в тиква също се приготвя бързо и лесно и подобно на капама също има богат вкус и аромат.

Източник: supichka