Необходими продукти:
1 кг телешки (говежди, свински или овнешки) език
1/2 глава целина
1-2 моркова
2 глави кромид лук
100 мл олио
2 с. л. доматено пюре
1 ч. л. брашно
100 мл вода
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Езиците се сваряват в подсолена вода, в която се прибавят 1/2 глава целина. Добавят се нарязани на едро 1-2 моркова и една глава лук, нарязан напречно.
След като езиците се сварят, се обелват.
Приготвя се доматен сос, като се задушава една глава ситно нарязан лук в 100 мл олио. След като лукът омекне, се прибавят 2 с. л. доматено пюре. Когато пюрето се запържи, се слага 1 ч. л. брашно, запържва се леко и се залива с гореща вода. Посолява се и се прибавят 1 ч. л. захар, 1/2 ч. л. смлян черен пипер . Оставя се да кипне и се сваля от огъня. По желание се пасира.
Предварително нарязаният на тънки продълговати филийки език се залива със соса.
Езикът с доматен сос се поднася топъл или студен. Като гарнитура може да добавите картофено пюре.
Източник: nasofrata.ovo.bg