Език в доматен сос

Ако искате да разнообразите менюто си - доверете се на нашето предложение

Ако искате да разнообразите менюто си - доверете се на нашето предложение

Необходими продукти: 

1 кг телешки (говежди, свински или овнешки) език

1/2 глава целина

1-2 моркова

2 глави кромид лук

100 мл олио

2 с. л. доматено пюре

1 ч. л. брашно

100 мл вода

1 ч. л. захар

1/2 ч. л. черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Езиците се сваряват в подсолена вода, в която се прибавят 1/2 глава целина.  Добавят се нарязани на едро 1-2 моркова и една глава лук, нарязан напречно.

След като езиците се сварят, се обелват.  

Приготвя се доматен сос, като се задушава една глава ситно нарязан лук в 100 мл олио. След като лукът омекне, се прибавят 2 с. л. доматено пюре. Когато пюрето се запържи, се слага 1 ч. л. брашно, запържва се леко и се залива с гореща вода. Посолява се и се прибавят 1 ч. л. захар, 1/2 ч. л. смлян черен пипер . Оставя се да кипне и се сваля от огъня. По желание се пасира.

Предварително нарязаният на тънки продълговати филийки език се залива със соса.

Езикът с доматен сос се поднася топъл или студен. Като гарнитура може да добавите картофено пюре.

Източник: nasofrata.ovo.bg