Баница с късмети - любимо ястие на Коледа

В миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник

снимка:Първите седем

снимка:Първите седем

Надали има човек, който може да обори твърдението, че по-хубаво от домашно приготвената баница на баба няма. Особено, когато говорим за традиционни български ястия за Коледа, несъмнено баницата е първото нещо, което ни изниква в главата. 

Тя се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка. Съществуват няколко различни варианта на баницата. Според това как са подредени пластовете баница тя може да бъде вита или наложена, а според вкуса е сладка и солена. Въпреки различните вариации на баницата, най-разпространената рецепта е тази с плънка от яйца и сирене.

В миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник. Но тя присъства като задължителен елемент на коледната празнична трапеза, заедно с останалите ястия на масата. 

По стара традиция в традиционната коледна баница се поставят толкова хартиени късметчета, колкото е и броят на хората на трапезата. Във всяко парче баница трябва да има различен късмет. Легендата разказва, че късметът, който е в парчето, което сме избрали, ще бъде нашият късмет през новата година.

Най-често срещаните късмети са здраве, късмет, любов и пари. За по-разчупена атмосфера на празника съществуват и различни вариации като нова къща например, нова кола, нова работа и т.н. Задължителен късмет в баницата е и желязната пара, на стойност един или два лева, която се слага само в едно от парчетата. Смята се, че този, който избере това парче, ще бъде най-богат през следващата година.

В някои краища на страната баницата с късмети се приготвя за Нова година, като те най-често се правят от дрян - здраво и жилаво дърво, което е символ на здравето и благополучието в семейството.