Агнешка плешка за Великден

За ценителите на агнешкото една доста лесна, но пък за това изключително вкусна рецепта за празника

За ценителите на агнешкото една доста лесна, но пък за това изключително вкусна рецепта за празника

Необходими продукти:

1 агнешка плешка или малко цяло агне

1 пакетче масло

6 - 7 връзки пресен лук

1 връзка зелен чесън 

2 с.л. бял пипер 

1 връзка пресен джоджен

сол - на вкус

Начин на приготвяне: 

Добре почистете агнешката плешка, посолете я и оставете месото да престои 12 часа поне.

Смесете разтопеното масло с бял пипер и намажете обилно отвсякъде агнешката плешка.

Оставете я за 1-2 часа и я подредете в тава, в която сте кръстосали лозови клонки така, че да стане като повдигната решетка.

Долейте вода до средата на месото и сложете фолио. Пъхнете да се пече за около 2 часа и половина.

След това махнете фолиото и добавете накълцаните зелен лук и джоджен. Разбъркайте леко и запечете месото, докато омекнат зеленчуците.

Когато добие златиста коричка, извадете агнешката плешка и намажете отново с прясно масло, за да подсилите аромата на месото.

Оставете ястието във фурната, за да не изстине преди да го поднесете.

Сервирайте в големи плоски чинии, със стрък зелен чесън.