Необходими продукти:
1 агнешка плешка или малко цяло агне
1 пакетче масло
6 - 7 връзки пресен лук
1 връзка зелен чесън
2 с.л. бял пипер
1 връзка пресен джоджен
сол - на вкус
Начин на приготвяне:
Добре почистете агнешката плешка, посолете я и оставете месото да престои 12 часа поне.
Смесете разтопеното масло с бял пипер и намажете обилно отвсякъде агнешката плешка.
Оставете я за 1-2 часа и я подредете в тава, в която сте кръстосали лозови клонки така, че да стане като повдигната решетка.
Долейте вода до средата на месото и сложете фолио. Пъхнете да се пече за около 2 часа и половина.
След това махнете фолиото и добавете накълцаните зелен лук и джоджен. Разбъркайте леко и запечете месото, докато омекнат зеленчуците.
Когато добие златиста коричка, извадете агнешката плешка и намажете отново с прясно масло, за да подсилите аромата на месото.
Оставете ястието във фурната, за да не изстине преди да го поднесете.
Сервирайте в големи плоски чинии, със стрък зелен чесън.