Любо Пенев: Министър Кралев да не взима страна в предстоящите избори за шеф на БФС

Бившият национален селекционер и кандидат-президент заяви, че планира построяването на нов стадион и още 2-3 бази в страната

Любо Пенев. Снимка: Lap.bg

Любо Пенев. Снимка: Lap.bg

Кандидат-президентът на Българският футболен съюз - Любослав Пенев, заяви, че представители на сегашното ръководство на централата заплашват отбори и местни структури, които имат право на глас на Конгреса на 16 февруари.

"Представители на Българския футболен съюз обикалят страната и заплашват местните футболни структури. Казват, че когато взема властта, ще ги изритам. Няма да ги гоня! Ако не искат да работят за проекта, има хора, които искат и ще ги заменят", заяви Пенев и добави:

"Спонсорират се клубове, които ще гласуват. С по 200, 300, 400 лв. Толкова ли струва един вот? Толкова ли струват нашите деца? Толкова ли струва един отбор! На тази база ли да стъпим, за да изградим един нов футболен съюз? Заключението е, че тези, които управляват футбола сега, са неподходящи", категоричен е Пенев.

Легендарният футболист заяви, че все още очаква реакция и позиция на ЦСКА за предстоящия Конгрес, въпреки слуховете, че именно "червените" стоят зад неговата кандидатура.

"Изненадва ме, че клуб като ЦСКА все още не е обявил своята позиция. Феновете - да, свалям им шапка, ясна и точна позиция. Сега е времето да се започне да се помага честно и демократично", каза още той.

"Вече не сме на дъното. Вече сме на дъното на дъното. Когато бях национален селекционер, казах, че ще се работи. Ние работихме, но управляващите хвърлиха целия този труд в боклука. Футболният съюз в момента е една пирамида обърната надолу. Аз ще я обърна обратно. Зад мен не стои никакъв кръг. Никакви кръгове, квадратчета и триъгълници. Готвим проект, съставен от три части - краткосрочен - три години, средносрочен - 7 години и дългосрочен - 10 години. Подготвили сме 10-годишна стратегия. Чувам, че сегашните ръководители готвят 4-годишен проект. За къде сме с тази стратегия. Докога ще чакаме и ще се хвалим с една база?", започна изложението си Пенев.

"Твърдо съм против президентите да участват в Изпълкома на БФС. Ето казвам ви как ще спестим пари на клубовете. Ще въведем електронно картотекиране. Така ще спестим пътуване на хора от клубовете до София", заяви още той.

"Смятам да огранича чужденците. Не казвам, че няма да има, но трябва да ги ограничим. Защото само по този начин ще видим нашите момчета. Темата с чужденците ще бъде сериозно разгледана и ще има промени. Тук съм, за да се изгради българския футбол", разкри час от плановете си Пенев.

Пенев заяви, че планира построяването на нов стадион и още 2-3 бази в страната. Той призова министъра на младежта и спорта Красен Кралев да не взима страна в предстоящите избори.

"Думата съвест. Гласувайте по съвест! Вижте под възглавничката, вижте в шкафчето, вижте в багажника на колата. Потърсете съвестта. Елате и гласувайте по съвест, дали за мен или за конкурент, но по съвест. В националния отбор като отидох се работеше правилно. Това е управление. Президент не е много по-различно от треньор", завърши изложението си той.

Подкрепа за идеите на Любослав Пенев заяви и бившият директор в "Левски" - Николай Илиев, който разкри плановете за развитието на детско-юношеския футбол.

"Когато слушах Данчо Лечков онзи ден да разказва как не може да накара децата да спортуват, се разстроих, просълзих се. Представете си колко труд и усилия са вложили, колко безсънни нощи са имали настоящите ръководители и в крайна сметка резултатите им са нулеви. Няма как да накарате децата да спортуват, ако по 10-20-30 часа в годината работите. Няма как да накарате децата да спортуват, ако нямате желание, воля, концепция и не подхождате сериозно. Няма как да накарате децата да спортуват, ако гледате само личните си интереси в БФС", каза "синята" легенда.

"Има една много тъжна вест. Има сериозни сигнали за корупция в детско-юношеския футбол. Подочуват се информации, че има такава в юношеските национални отбори. Между 1000 и 20 000 лева са плащани от родители, за да може техните деца да играят в националния отбор на дадена възраст. Ако това се окаже вярно, това е краят на българския футбол. Ние искаме да възродим този мъртвец - Българският футбол", завърши Илиев.

Идеи за бъдещо управление на футбола под ръководството на Пенев представиха още бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов, адвокат Радостин Василев и футболният мениджър Атанас Стоилов, който в момента е треньор на третодивизионния "Чепинец" Велинград.