"Лудогорец" на крачка от фазата на директните елиминации в Лига Европа

Българският шампион, който е водач в своята група С, приема "Истанбул Башакшехир", който пък е четвърти

Снимка: Topsport

Снимка: Topsport

Три точки, толкова са нужни на "Лудогорец" за да си гарантира продължаването към фазата на директните елиминации в Лига Европа. Българският шампион, който е водач в своята група С, приема "Истанбул Башакшехир", който е четвърти. Всичко освен победа на турците означава, че те ще отпаднат.
Двубоят е днес от 22.05 ч. и ще бъде предаван пряко по БНТ1 и БНТ HD.
Сметките сочат още, че и равенство може да свърши работа на състава на Димитър Димитров, но за целта трябва "Хофенхайм" да не спечели гостуването си на "Брага". При този сценарий обаче съществува вариант разградчани да рискуват първото си място в групата, а това значи попадане в потока на непоставените на 1/16-финалите.
Припомняме, че първия двубой между двата тима завърши наравно 0:0. От тогава и "Лудогорец" и "Истанбул" демонстрират отлична форма във всички турнири. Разградчани записаха 11 победи, едно равенство и една загуба и отбелязваха средно по 2.9 гола в тези 13 срещи.
"Истанбул" изигра 11 мача (пет победи, три равенства и три загуби) и вкарваше средно по три гола.
В последният си двубой съставът победи с 5:1 "Галатасарай", а Еманюел Адебайор вкара три гола. Нападателят от Того има шест попадения в последните четири двубоя на отбора си.
Като домакин "Лудогорец" е в много добра форма. Разградчани пропуснаха да се разпишат само веднъж през сезона на своя стадион (и общо два пъти за календарната година). Това се случи в третия кръг срещу "Локомотив" (Пловдив), но от тогава минаха 12 срещи на "Лудогорец арена", в които шампионите вкараха поне веднъж.
В състава на "Лудогорец" след лечение на контузии се завръщат Козмин Моци и Върджил Мисиджан. Почти сигурно титуляр ще излезе и капитанът Светослав Дяков.
Сериозни обаче са проблемите в турския състав. Гостите пристигнаха в Разград без редица основни играчи. Капитанът Емре лекува травма от дълго време, а заради контузии отпаднаха още Гаел Клиши, Махмут Такдемир, Тунай Торун и Мехмед Батдал. Грип повали и Адебайор, който също не замина с отбора. След наказание обаче се завърща бившият футболист на "Лудогорец" Жуниор Кайсара.
Относно тактиката на българския шампион Димитър Димитров обяви: "Каквато и тактика да изберем, трябва да е печеливша. Не е важно дали ще играеш нападателно или дефанзивно, а да играеш успешно. В никакъв случай "Лудогорец" няма да изневери на своя стил, който е налаган с годините. В домакинските си мачове винаги се опитваме да играем нападателен футбол и сигурно ще се опитаме и утре".
Треньорът на "Лудогорец" призна класата на турския състав, но е на мнение, че напрежението е в лагера на "Истанбул Башакшехир".
"Преди първия мач с нас победиха "Фенербахче" с 3:2, а сега побеждават "Галатасарай", което показва качеството, което имат. На мнение съм, че съперникът трябва да победи на всяка цена, докато при нас теоретично и равенството ни оправя. Смятам, че ще се получи двуостър мач, защото когато се защитаваме, ни е малко по-трудно", добави Димитров.
От своя страна треньора на "Истанбул" Абдула Авджъ обясни, че разчита много на Кайсара да му помогне с тактиката за двубоя с бившия му тим. Освен това специалистът добави, че неговият отбор ще играе за победа, за да увеличи коефициента на Турция. "Имаме много контузени състезатели, а съперникът е опитен и силен, но смятам, че и наличните футболисти ще се справят и ще имаме положителен резултат" – каза още турският треньор.