Лондон намекна, че Франция и Германия "мътят водата" за Брекзит

Дейвид Дейвис настоява Великобритания и ЕС да постигнат компромис на преговорите

Много държави, включително Дания, Холандия, Испания, Италия и Португалия, "искат да се продължи напред" в дискусията за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, въпреки че все още има неразрешени въпроси на преговорите за Брекзит. Страни като Полша пък могат да видят големите, големите ползи от бъдещо споразумение, за което говорим".

Това коментира британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис в интервю за Би Би Си, информира "Политико".

ЕС настоява да бъдат разрешени ключовите въпроси - бъдещата граница на Ирландия с Великобритания, финансовите задължения на Лондон и правата на гражданите на ЕС на Острова, преди да се пристъпи към преговори за бъдещите търговски отношения.

Дейвис поясни, че влиянието на Франция и Германия в ЕС е "открита тайна", но намекна, че другите държави трябва да ги притиснат, за да ускорят преговорите.

"Това, в което те (Франция и Германия) вярват, е много влиятелно, понякога и решаващо. Но решението е на цяла Европа. Решението е на 27-те страни членки", поясни той.

Дейвис поиска Лондон и Брюксел да постигнат компромис по време на преговорите.

Междувременно ирландският премиер Лео Варадкар заяви, цитиран от ДПА, че е "възможно" преговорите за Брекзит да навлязат във втората фаза - бъдещите търговски отношения, през декември, ако Великобритания даде яснота по ключовите въпроси, особено за границата с Ирландия, посочва news.bg.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че се надява проблемните въпроси да бъдат разрешени до срещата на върха на ЕС през декември.