Лекарите скочиха срещу лимитите и средствата за болниците

Според тях подобни ограничения, наложени от НЗОК, ще ощетят главно пациентите

Управителния съвет на Българския лекарски съюз категорично отказва да подпише анекса на НЗОК, предвиждащ лимитиране на дейностите и средствата за болниците, предвидени за онкозаболяванията, ражданията и интензивните грижи, съобщава news.bg.

Това стана ясно по време спешна среща на Управителния съвет на организацията, на която се обсъдиха подготвените от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изменения чрез анекса към индивидуалните ѝ договори с болниците.

Според лекарите предвидените лимит ще ощетят главно пациентите. Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев "дори да има възможност да се направят прогнози за брой раждания в дадено лечебно заведение, е абсолютно невъзможно да се прогнозират пациентите, на които ще се наложат интензивни грижи".

Лекарският съюз се обявява твърдо против опитите да се упражнява контрол върху разходите за медицинска дейност на лечебните заведения да рискуват онкоболни, родилки или нуждаещи се от интензивни грижи да не могат да ги получат, защото НЗОК е наложила ограничения на хоспитализациите за тези пациенти.