Лекарите доволни от договорените цени на медицинските услуги за 2018 г.

Условията са "значително по-добри" от тези за 2017 г. и "показват конструктивизъм", заяви Венцислав Грозев

Венцислав Грозев

Венцислав Грозев

Над 90% от предложенията на Българския лекарски съюз (БЛС), включително и тези, направени в последния момент, са приети от надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса за Националния рамков договор за 2018 г. Условията са "значително по-добре" от тези за 2017 г. и "показват конструктивизъм".

Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев след окончателната среща между съсловната организация и ръководството на здравната каса за цените на клиничните пътеки и медицинските услуги за 2018 г., които трябва да влязат в сила от 1 април с подписването на Националния рамков договор за 2018 г. Лекарската организация ще гласува финално одобрението си на събор тази събота.

Общо 148 млн. лева повече за болничната и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ в сравнение с миналата година, както и увеличения на над 136 клинични пътеки, се предвиждат в НРД 2018 г., изброи той. По думите му остава да се доуточнят още някои неща, които ще се обсъдят на събора.

Едно от новите положения в договора за 2018 г. е, че ученическата бележка от личен лекар ще се заплаща до 3 лева, тъй като ще излезе от задължителния пакет на общопрактикуващите лекари, обяви още Грозев. Решено е бележката да излезе от пакета, защото е административна, а не медицинска дейност, обясни той.

"Смятам, че това, което постигнахме, в окончателния вече преговор между БЛС и НЗОК определено е стъпка напред. Огромната част от текстовете и тези, които ние в последния момент предоставихме за промяна, са приети от надзорния съвет на НЗОК – включвам и текстове, оформящи ситуацията с отчитане на дейност в учебни заведения, с възможност за заплащане, с някои редакционни бележки. Но в над 90% от това, което БЛС предложи, е прието от надзорния съвет на НЗОК и това говори за конструктивизъм. Можем действително да създадем един добър договор – значително по-добре от договора за 2017 г.", коментира Грозев, цитиран от агенция "Фокус".