Лекари и пациенти в един глас: Политическо безумие е мораториума за нови лекарства

Това се казва в писмо, изпратено до медиите

Пциентски организации "Заедно с теб" и "Национална пациентска организация", както и от Българския лекарски съюз се обявиха срещу мораториума за плащане от здравната каса на нови лекарства. Той е заложен в бюджета на страната за следващата година, приет на първо четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Днес предстои второ четене на законопроекта в комисията.

В писмо до медиите от "Заедно с теб" обявиха, че става въпрос за политическо безумие и заплаха за живота на пациентите. От организацията смятат, че пари за иновативни лекарства може да има, когато публичните средства се изразходват разумно и контролирано. "За съжаление никой от институциите не се заема с контрола, а се избира последствията да ги носи най-уязвимата група в здравеопазването – пациентите", се казва още в писмото.

Д-р Иван Вецев от Национална пациентска организация и председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев също обявиха пред БНТ, че контролът на изразходването на средствата от Националната здравноосигурителна каса не е ефективен. Според Вацев мораториумът не решава проблеми, а ги задълбочава, като се отлагат разходи за следващата година.

Д-р Венцислав Грозев пък посочи, че още през юли от БЛС са предложили да се планират пари за новите лекарства в бюджета за следващата година. Грозев и Вецев подкрепиха заложената в бюджета липса на финансиране за нови болници. Според председателят на БЛС 330 болници за страна като България са много, но вината за това не е на пациентите.