Цветан Василев превел 5 милиона долара на екс-губернатора на Ню Мексико Бил Ричардсън?

Банкерът си бил подсигурил защита от американски лобисти като в продължение на години е бил спонсор на “Атлантическия съвет”

5 милиона долара! Толкова струва приятелството между бившия губернатор на Ню Мексико, САЩ, Бил Ричардсън и банкера Цветан Василев. Парите, които идват от източения трезор, са били плащани в продължение на четири години на Атлантическия съвет, в който е Ричардсън. 
Това поне твърди в свое разследване в. "Труд", който публикува в броя си от вторник и документите от транзакциите. Откъде ли ги има? И това значи ли, че парите са отишли в бившия губернатор? Отговор на тези въпроси в изданието няма?

Оказва се, че “доброто познанство” между Ричардсън и Василев има своята цена. При това доста висока цена, платена от парите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, т.е. от българския народ, чийто бюджет трябваше да поеме щетите от “кражбата на века”, твърди изданието.

Като подчертава, че изобщо не става въпрос за сумата от 50 000 щатски долара, която Цветан Василев е платил на лобистката компания “Джейсън Уотърман интернешънъл”, нито дори за самолетните билети от “първа класа”, с която бившите агенти на специалните служби са пътували до Белград, за да беседват с Василев. Тук става въпрос за дългосрочни инвестиции от страна на фараона, правени още във времето, в което той се е чувствал недосегаем, интерпретира вестникът. 

Проследяването на “доброто познанство” между Бил Ричардсън и Цветан Василев показвало, че то се крепи на сума от порядъка на над 5 млн. щатски долара.

Василев си е подсигурил защита от американски лобисти като в продължение на години е бил спонсор на “Атлантическия съвет”, откъдето по думите на самия Ричардсън, двамата имат “добро познанство”.

Всичко започва през 2010-та година, когато на два пъти от сметките на “Бромак” ЕООД (мажоритарният собственик на КТБ – бел. ред.) към Атлантическия съвет са трансферирани сумите: на 22 март – 100 000 долара, а на 30 септември – 250 000 долара. Следват траншове от 100 000 долара през 2011-та година. А през 2012-та година лично Василев дава още четвърт милион. Второ от името на “Бромак” ЕООД и трето - вече от името на КТБ, пише там.  

Същата година Василев потвърждава намерението си в следващите пет години, да прави ежегодни дарения за лобистката организация в размер на половин милион щатски долара на година или общо 2,5 млн. долара. През 2013 г. Василев прави ново лично дарение към Атлантическия съвет, което е в размер на 1 млн. долара.