Доналд Тръмп чукна 71 години

Роден през 1946 година в Куинс, Ню Йорк, той се прочува като бизнес магнат, автор и медийна личност

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Днес рожден ден президентът на САЩ Доналд Тръмп има рожден ден.

Роден през 1946 година в Куинс, Ню Йорк, той се прочува като бизнес магнат, автор и медийна личност.

Тръмп е президент и главен изпълнителен директор на "Тръмп Организейшън", основател на "Тръмп Ентертеймънт Ризортс" – организация, която ръководи многобройни казина и хотели в целия свят.

През ноември 2016 година е избран за 45-ият президент на САЩ. Той е четвъртото от петте деца на Фред Тръмп – богат строителен предприемач, чието бизнес седалище е в Ню Йорк. Именно под влиянието на баща си Доналд стартира своя бизнес. Всичките му баби и дядовци са родени в Европа.

От страна на баща си той има германски корени, а от страната на майка си – шотландски. След като завършва бизнес училище към университета в Пенсилвания през 1968 година, той се присъединява към компанията на баща си, където прохожда в бизнеса. Той има пет деца, а сегашната му съпруга – Мелания, е негова трета официална спътница в живота.

Преди това Тръмп има бракове с чехкинята Ивана Зелничкова и американката Марла Мейпълс. Тръмп става вторият в историята кандидат за поста президент на САЩ, който по същество е не политик, а бизнесмен. Първият е Уендъл Уилки през 1940 година. Тръмп е най-възрастният кандидат, избиран за президент за първи мандат.

Той става държавен глава на 70 години, подобрявайки рекорда на Роналд Рейгън, избран за първи път, когато е 69-годишен. Богатството му се изчислява на близо 3,7 милиарда долара. През март 2004 година Доналд Тръмп е избран от американските граждани за най-обичан милиардер заради доброто му отношение към служителите си.

През януари 2007 година получава звезда на Алеята на славата. Макар и избран за президент от Републиканската партия, Тръмп е бил част и от Демократите.