Лавров: Путин е готов за среща с Тръмп

Руският външен министър веднага уточни, че подготовката за такава среща още не е започнала

 Руският президент Владимир Путин е готов да разговаря с американския си колега Доналд Тръмп. Това заяви първият дипломат на Русия Сергей Лавров, но уточни, че засега не се подготвя подобна среща на върха, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
    "Президентът Путин е готов за такава среща", каза Лавров в интервю за РИА Новости, но веднага уточни, че подготовката още не е започнала. "Но ако това стане, веднага щом има някакво развитие, със сигурност ще ви разкажем", увери той.
    По-рано Путин и Тръмп се разбраха в телефонен разговор за евентуална среща и Белият дом заяви, че може би тя ще е във Вашингтон.
    "Ще обърна внимание, че Доналд Тръмп вече след телефонния разговор няколко пъти и в туитове, и на живо каза, че трябва да се решават въпросите с Русия, че искаме да имаме с Русия добри отношения, това е по-добре, отколкото да нямаме добри отношения, и само един глупец може да мисли иначе. Чуваме и това", добави Лавров пред РИА Новости.
    Русия очаква предложението на Тръмп за среща с Путин да бъде конкретизирано, допълни той.
    Това предложение бе отправено през март, но оттогава нещата не са напреднали, имайки предвид напрежението по повод случая "Скрипал" и предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума.
    Стопроцентово е сигурно, че Владимир Путин и Доналд Тръмп, както и военните от двете страни, няма да допуснат военна конфронтация - "те все пак са лидери, избрани от своите народи, те отговарят пред тези народи за мира и спокойствието", подчерта Сергей Лавров пред РИА Новости.