Кинокритиците определиха "Вестник на властта" за най-добър филм на 2017-та

Кадър от "Вестник на властта"

Кадър от "Вестник на властта"

"Вестник на властта" на Стивън Спилбърг спечели наградата за най-добър филм на Националния съвет на кинокритиците, а звездите му Мерил Стрийп и Том Ханкс получиха главните актьорски отличия, съобщи Асошиейтед прес.

Ден след като спечели три награди "Готам", хорърът "Бягай" на Джордан Пийл получи отличието за най-добър актьорски състав, както и за режисьорски дебют.

Филмът "Лейди Бърд" на Грета Гъруиг спечели две награди - за най-добър режисьор и най-добра актриса в поддържаща роля за Лори Меткалф. Филмът със Сирша Ронан в главната роля се очертава все повече като основен претендент за награди през този сезон, като получи и най-добрите отзиви - одобрение от 100 процента от сайта Rotten Tomatoes, което досега не се беше случвало.След като спечели наградата "Готам" за най-добър филм, "Призови ме с твоето име" на Лука Гуаданино получи само един приз от Националния съвет на кинокритиците - за пробив на Тимъти Шаламе.

Уилям Дефо спечели наградата за най-добър актьор в поддържаща роля ("Проектът Флорида").

Наградата за привличане на вниманието беше присъдена на режисьорката Пати Дженкинс и актрисата Гал Гадот за филма "Жената чудо".

Призът за свобода на словото си поделиха Анджелина Джоли за "Първо убиха баща ми" и Джон Ридли за документалния филм "Нека всичко да рухне: Лос Анджелис 1982 – 1992". Националният съвет на кинокритиците е основан през 1909 г. като организация с идеална цел, която подкрепя филмите като форма на изкуство и развлечение. Носителите на наградите се определят от над 100 кинодейци, преподаватели и студенти по филмово изкуство, почитатели на седмото изкуство.

Миналата година Националният съвет на кинокритиците избра за най-добър филм "Манчестър до морето", а през 2015 г. - "Лудия Макс: Пътят на яростта". Наградите на Националният съвет на кинокритиците ще бъдат връчени на гала вечеря на 9 януари.