Безплатен вход в къщата-музей на Яворов

Безплатен вход в къщата-музей на Пейо Яворов по повод 140-тата годишнина от рождението на големия поет. Годишнината ще бъде отбелязана с поетичен рецитал на студенти от Софийския университет и актьори в двора на къщата му на столичната ул. " Раковски".

 От 10 сутринта до 5 следобед вратите на къщата-музей на Яворов ще бъдат отворени за всеки, който се желае да се докосне до живота на големия поет.

Това е домът, в който Яворов и любимата му Лора са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва в слепоочието и ослепява. Съкрушен от съдебния процес и от мълвата, която го обвинява, че е убиец, година по-късно Яворов се самоубива.

Тук са и личните вещи на Яворов и Лора - сватбените им костюми, предсмъртното писмо на поета, както и пистолетът, с който слага край на живота си. 

В памет на големия поет, в двора на къщата студенти от Софийския университет ще рецитират свои стихове, посветени на твореца. А флаери със стихове на Яворов ще бъдат раздавани на всички посетители на къщата-музей, както и на минувачи по столичната улица Раковски.

Биляна Генова, Директор Култура към Столична община: "Ще има и програма изпълнена от актрисата Йоана Буковска и актьора Божидар Попчев. Водещ- Силвия Лулчева, отново с поезия на Яворов-тук, в двора на къщата-музей Пейо Яворов."
Тържества по повод 140-тата годишнина от рождението на Яворов ще има и в родния му Чирпан. Честванията започват в 5 следобед, когато ще бъде запален огънят на Яворовата поезия.

До 5 следобед вратите на къщата-музей на Яворов ще бъдат отворени за всеки, който се желае да се докосне до живота на големия поет.