Родолюбци честват тържествено 180 години от рождението на Апостола в Кишинев

Изложба посветена на Дякона Левски откри българския посланик в Молдова Петър Вълов

Апостола на свободата

Апостола на свободата

Изложба посветена на Дякона Левски откри българския посланик в Молдова Петър Вълов

Молдовската столица се включи в честванията, посветени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, пише cross.bg. По този повод в единствения в Кишинев български теоретичен лицей "Васил Левски" бе открита изложба, посветена на легендарния българин.

В откриването взе участие и посланика на Република България в държавата Петър Вълов, който за кратко стана учител, лично обяснявайки на учениците за ключовите моменти в живота националния герой на България.

Изложбата е създадена през 2008 г., по идея на Софийски комитет "Васил Левски" с богатото архивно наследство, съхранявано в Държавен архив в София. Открита е първо в Националния църковен историко-археологически музей, а по-късно през годините гостува последователно на Съюза на юристите в Република България и Столична библиотека в София.

През 2010 г. е представена на Четвърта национална правно-историческа научна сесия „Да бъдем равни с другите европейски народи" - събитие проведено под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и уважено от тогавашният президент на Република България - Георги Първанов.

levski_kishinev.jpg

снимка: крос.бг

На документалните табла в хронологичен ред е очертан животът и делото на Левски. Снимковият материал разкрива спомени на негови сподвижници от София. В началото е представен родният му дом в Карлово.

Документите, посветени на участието на Левски в двете български легии и представянето му като знаменосец на четата на Панойт Хитов, разкриват неговото израстване в българското освободително движение, а срещите му с най-просветените представители на българската емиграция разширяват кръгозора му с идеите на европейските революционни движения.

Изложбата завършва с няколко документа и снимки, отразяващи признателността на България чрез построяването на възпоменателен паметник на Дякона - борецът за българската свобода.