Рашко Младенов: Чудя се - какво може да свърши един артист в парламента?

Рашко Младенов

Рашко Младенов

По думите му ръководството на "Квадрат 500" не се справя както трябва с работа

Ръководството на националната галерия "Квадрат 500" не се справя както трябва. Това разкри в студиото на Би Ти Ви  служебният министър на културата Рашко Младенов. Той обаче уточни, че не бърза да взима решение след скандала с повредените картини заради повреда в климатичната система.
„Аз не бързам да взимам решение, защото искам докрай да разбера за какво става дума”, каза министърът.

Той заяви, че е бил в галерията и е видял прозорци, запушвани с вестници. Разговарял е и с директорката, както и със Светлин Русев, който подаде оставка като ръководител на художествения съвет на галерията, след като проблемът стана публично известен. 

По думите на Рашко Младенов картините могат да се възстановят. Както стана ясно обаче, служителките, които съобщиха за проблема, бяха незабавно пенсионирани, защото уронвали престижа на Българския Лувър. 

Младенов обясни, че не съжалява за това, че е станал министър. 

Аз имам един тип на работа – от 9 до 18 часа съм в министерството, при мен идват постоянно хора, които поставят различни проблеми. Но съгласете се, че трудно се прави култура с прословутият 0.5%, които се отделят от БВП. Има определени стандарти, например за библиотеките са определени 7 мил.. но те никога не са давани. В Закона за хазарта 10% трябва да отидат във фонд култура, но не се е случило, затова все кърпим нещо. Културата винаги е там някъде, политиците никога не са знаели за какво става дума. Какво е това мислене – не го разбирам, коментира с недоумение Младенов.

Той изрази и своето огромно учудване какво правят музиканти и артисти в списъците за кандидат-депутати на различните партии. 

Не разбирам мястото на музиканти и артисти в листите на партиите, защото политиката е професия. А какво ще свърши един артист в парламента – аз не знам. Някой ще каже и за мен – защо съм приел да стана министър – това е друго, защото съм натрупал опит и житейски, и професионален, за да мога да търся и намирам решения за проблемите, натрупани в културата.