Монтират в Бургас плаващите кейове на Кристо

Арт инсталацията „Плаващите кейове" на световноизвестния творец с български произход Христо Явашев – Кристо ще бъде монтирана в Бургас.

Арт инсталацията „Плаващите кейове" на световноизвестния творец с български произход Христо Явашев – Кристо ще бъде монтирана в Бургас.

Част от плаващите кейове ще се пренесат в морето пред Яхт клуб „Порт Бургас". Понтонът ще бъде изграден от специални полиетеленови кубове с размери 50/50 см., съобщи Дарик.
 
Кубовете са закупени и доставени от „Пристанище Бургас" ЕАД и в близките дни предстои да бъдат монтирани на вода. Понтоните са част от внушителната арт инсталация „Плаващите кейове" на Христо Явашев, представена през 2016 г. на езерото Изео в Италия.
 
У нас те няма да бъдат част от пространствена художествена творба, а ще обслужват треньорските лодки и катери при домакинството на Европейско първенство клас „Оптимист"- IODA 2017, което ще се проведе в Бургас в периода  30 юли до 6 август 2017 г.

Подготовката за престижната регата, чийто домакин е Яхт клуб „Порт Бургас” е в разгара си. За участие са се записали 275 състезатели от 45 държави. Има участници от страни извън ЕС като САЩ, Аржентина, Бразилия, Австралия, Нова Зеландия, Хонг Конг, Япония, Китай и др.

Над 85 са придружаващите ги треньори и водачи. Първите състезатели започват да пристигат в началото следващата седмица.

Европейското първенство за оптимисти 2017 г. е поредният голям шампионат, организиран от Яхт клуб „Порт Бургас” за последните десет години, с което градът се утвърждава като водеща дестинация за организиране на различни международни регати.