Четири български заглавия се борят за престижна европейски награда за литература

Победителят ще бъде обявен след месец и ще приеме наградата си на церемония в Брюксел в края на май

Победителят ще бъде обявен след месец и ще приеме наградата си на церемония в Брюксел в края на май

Четири български заглавия ще се състезават за Европейската награда за литература'2017, съобщиха на сайта си организаторите на литературния конкурс за роман "Развитие", пише "Дневник". Романът на Ина Вълчанова спечели конкурса миналата година, а сега е номиниран за Европейската награда редом с повестта "Кротките" на Ангел Игов, сборника разкази "Любов, подслон, храна и вода" на Николай Фенерски и романа "Софийски дует" на Иван Димитров.

Четирите произведения в краткия списък са избрани от национално жури в състав професор Амелия Личева - специалист по теория на литературата, университетски преподавател, Рада Шарланджиева - преводач, издател и журналист, Юлия Цинзова – директор на Столичната библиотека, Иван Голев – поет, белетрист и издател, и Бойко Ламбовски – поет и публицист, председател на Българския П.Е.Н център.

Същото жури ще излъчи и победителя от България, който ще бъде един от 12-те й лауреати за 2017 г. Той ще се присъедини и към другите двама национални лауреати - писателят Калин Терзийски за сборника "Има ли кой да ви обича" през 2011 г. и Милен Русков с романа "Възвишение" през 2014 г.

Европейските награди за литература се присъждат всяка година на изгряващи автори от 12 предварително определени държави, като целта е да се стимулира превода и видимостта между литературите на континента. В инициативата участват общо 36 страни, като всяка година на ред са различни 12: последно България бе сред тях през 2014 г.

Конкурсът поставя много конкретни критерии за "изгряващ" автор: номинираните произведения трябва да са излезли не по-рано от последните 18 месеца, а авторите им не бива да имат повече от четири чисто белетристични книги, нито твърде много преводи в чужбина. Това обясни пред "Дневник" поетът, публицист и председател на българския П.Е.Н. център Бойко Ламбовски. Организацията е избрана да координира избора на български победител, а националното жури е съставено на квотен принцип от различни организации в литературния бранш.

Победителят ще бъде обявен след месец и ще приеме наградата си на церемония в Брюксел в края на май.