На 7 май обявяват Наградата на младата публика на София филм фест

Трите филма, номинирани за престижното отличие, може да гледате в Дома на киното в столицата, на 7 май

Трите номинирани за престижното отличие може да гледате в Дома на киното в столицата, на 7 май
Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители между 12 и 14 г., които за шеста година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

На 7 май Филмовия ден на младите зрители - Домът на киното в София, ще бъде едно местата в Европа, на което ще се прожектират трите номинирани филма пред младата публика безплатно:

"Сбогом, Берлин" на Фатих Акин (Германия, 2016, 93 мин).

13-годишният Маик се чувства невидим, защото емоционално дистанцираният му баща и майка му, която е алкохоличка, се интересуват само от собствените си проблеми и изобщо не му обръщат внимание. В училище ситуацията не е по-цветуща – най-красивото момиче го отбягва и Маик не знае защо. Чик е единственият му приятел – невъзпитано момче, което живее във висок блок в Хелерсдорф, пълен с руски имигранти. Един ден двамата открадват кола и поемат на пътешествие по знойните асфалтирани улици. Филмът е забавна комбинация от роуд мууви и филм за подрастващи. „Сбогом, Берлин” е адаптация на един от най-популярните детско-юношески романи в Германия, написан от Волфганг Херндорф.

"Момичето от езерото Анци" на Алис Шмид (Швейцария, 2016, 87 мин).

Това лято е много важно за 12-годишната Лаура, която живее в красива, отдалечена зона в швейцарските планини. Като единствена дъщеря в семейство на земеделски производители, оставена да се грижи сама за себе си, тя е обсебена от легендите за дефилето, където никой не смее да отиде. Когато едно момче от града пристига, за да помогне във фермата, тя най-накрая си намира приятел, с който да сподели страховете и фантазиите си. След като той си тръгва, тя намира смелост да опознае тайнственото място...

"Животът ми като тиквичка" на Клод Барас (Швейцария-Франция, 2016, 70 мин).

„Тиквичка” няма нищо общо със зеленчук - това е едно смело момченце. То мисли, че е останало само на този свят, след като изгубва майка си. Но в дома за деца за него ще започне нов живот и му предстоят много срещи. Симон, Ахмед, Жюжюб, Алис и Беатрис: всички те имат свои истории – и тези истории са толкова тъжни, колкото са крехки те самите. Когато си на 10 години, има какво да откриеш и на какво да се научиш – да имаш тайфа приятели, да се влюбиш. А защо не дори и да бъдеш щастлив... Този анимационен филм, предназначен за широката публика, е създаден на основата на роман. Той се отличава от повечето творби за млада аудитория със своята оригинална естетическа концепция, но най-вече със своя тон, който дава възможност да се поставят много сериозни въпроси по един доста различен начин.