Яворов под звуците на джаз в Борисовата градина

​Как звучат емоциите на нежната душа на Пейо Яворов под акомпанимента на завладяваща джаз и класическа музика?

Отговор на този въпрос ще даде музикално-поетичния спектакъл „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“, който софийската публика може да види на Лятната сцена в Борисовата градина тази събота, 29 август, от 16.30 часа.

„Да бъдеш или да не бъдеш на 36”, който се игра за пръв път миналата година, е посветен на 100-годишнината от смъртта на Пейо Крачолов Яворов (1878-1914) и 20 - годишнината от смъртта на норвежкия поет Улав Хауге (1908 -1994).

Любимите български актьори Йоана Буковска, която е и един от идейните автори на спектакъла заедно с композитора Руслан Купенов, Александър Митрев и Божидар Попчев, представят по вълнуващ начин копнежите и любовта на Пейо Яворов на сцената, решена в черно-бяло. Стиховете на най-нежния български поет звучат и на български, и на норвежки.

Актрисата Мариана Йотова изпълнява завладяващо едни от най-прочутите стихове на Яворов като песни под нежния акомпанимент на китара на композитора Руслан Купенов и Венко Захариев на саксофон и флейта. Йотова пее пет песни с музиката на Купенов – „Желание“, „Сонет“, „Две хубави очи“ и „Нирвана“, и една на норвежки по стиховете на „Невинност свята“ на Яворов. А стиховете на Улав Хауге звучат освен на български и на норвежки с гласа на Тригве Ангъс.

Следващото представление на „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“ е в понеделник, 31 август, на сцената на БЧК в с. Долни Лозен от 18.30 часа.