Три месеца Пикасо, иберийска литература, фламенко, музика

Институт Сервантес ще отдели специално внимание на децата с традиционни испански приказки с превод и концерт на кубинска музика

78 литографии и 8 произведения на Пабло Пикасо ще гостуват в Националната галерия - филиал Двореца, от 30 октомври. Те са част от колекцията на Casa Natal - рождената къща-музей на художника в Малага, и са специално подбрани за България от нейния директор Хосе Мария Луна Агиляр.

Изложбата "Вечното търсене" ще включва произведения на Пикасо от 50-те и 60-те години на миналия век. Тя ще продължи до 25 януари и ще бъде придружена от детски ателиета и училищни посещения, организирани съвместно с фондация "Изиарт" и Министерството на образованието.

Това разказаха от "Институт Сервантес" и посолството на Испания на България на среща с медиите, където представиха културните си инициативи за новия сезон.

Литературата на Испания и Португалия ще бъде специален фокус на Панаира на книгата в София през декември. Осем съвременни писатели , чиито имената ще бъдат съобщени по-късно, ще пристигнат за съпътстващ изложението фестивал.

Сред другите големи акценти в програмата са гостуването на испанската трупа "Рон лала", която ще представи своята сбита и хумористична версия на романа на Сервантес "Дон Кихот" в Малък градски театър зад канала на 18 септември, както и редица концерти на известни испански класически изпълнители - пианиста Марио Присуелос, цигуларката Летисия Морено, фламенко пианиста и композитор Давид Дорантес.

Продължават и безплатните кинопрожекции във всяка сряда, които този месец са посветени на испанската комедия, през октомври - на филм ноар, а през ноември на копродукции с Латинска Америка. Декемврийската програма ще мине под знака на литературата в съзвучие с фестивала.

Още много събития влизат в програмата на "Институт Сервантес" за есенно-зимния период, която е публикувана и на неговия сайт. Желаещите могат да се запознаят по-подробно с нея в Деня на отворените врати - 17 септември. Културният център ще отдели специално внимание на децата с традиционни испански приказки с превод и концерт на кубинска музика. Институтът се помещава на ул. "Света Неделя" 3.