Каракачанов: Българската територия е в обхвата на руските "Искандер", но не като цел

Факт е, че Русия инсталира в Крим свои войски, заяви министърът на отбраната

Красимир Каракачанов © bTV

Красимир Каракачанов © bTV

Става въпрос не за война, а за бъдеща европейска обща армия, в контекста на заплахите за Европа, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на "Лице в лице" по бТВ, отговаряйки на въпрос по повод изказването на премиера Бойко Борисов, че опасността от война ще наложи пренасочване на приоритетите на държавата и че България може да се превърне в цел на руските ракети в Крим. "Изказването на Борисов беше в контекста на това, че заплахите за ЕС са много по-големи, отколкото за страни извън европейския континент. Това е една излишна истерия за корабите на НАТО в Черно море. Действително там се провеждат учения, но корабите на НАТО не могат да престояват повече от 21 дни. Идват, участват в учение и си отиват. Никога не е обсъждан подобен въпрос за създаване на натовска черноморска флотилия. Не трябва да се правят спекулации в тази насока, не е обсъждан този въпрос, камо ли да се вземат решения", посочи министърът. Според него става дума за зачестили натовски учения. "Те са временни, регулярни, и то по една причина - засилен нелегален имигрантски трафик, което касае целия Европейски съюз.", поясни Каракачанов.

По отношение на това, че Русия инсталира в Крим свои войски – това е факт. Това не означава, че тези ракети са насочени непременно срещу България, коментира Каракачанов. Той потвърди, че българската територия попада в обхвата на част от ракетите, например "Искендер", но България не е непременно цел, защото в обхвата им попадат и други територии, увери министърът.

По въпроса за купуването на нови изтребители Каракачанов заяви, че не може да се съгласи с тезата на Румен Радев, че трябва да се мисли само за ново оборудване и едва тогава за ремонт на старите машини.

„Ако изоставим съществуващата ни авиация от 43 бойни самолета и разчитаме само на новите 8, това не е сериозно. И двата проекта се движат едновременно. Моето предложение ще бъде в този смисъл – страните, участвали в досегашния конкурс за нови самолети, да представят нови оферти, но в тях да се предложи само ново оборудване, а не втора ръка“, коментира още Каракачанов.

По думите му резервните части за самолетите ни трябва да се закупят от Русия, но ремонтите могат да се направят в България.