Красен Кралев: БФС има проблем с медиите

Съветвал съм ги да си назначат компетентни хора да се занимават с връзките с обществеността

Красен Кралев

Красен Кралев

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев определи като неприемливо решението на Българския футболен съюз да не даде акредитация на bTV за предстоящата среща на мъжкия национален отбор срещу Англия от европейските квалификации. 
От централата заявиха, че медията е нарушила правилата за отразяване на заryбата на "лъвовете" от Косово с 2:3. Именно след тази среща репортер на bTV засне как президентьт на Футболния съюз Борислав Михайлов си тръгна от националния стадион с джип, паркиран върху атлетическата писта. За това действие няколко дни по-късно беше уволнен шефът на спортното съоръжение. 

"Не мога да приема подобни действия. Давал съм много съвети. Има проблем в общуването с медиите от страна на футболния съюз, съветвал съм ги да си назначат компетентни хора да се занимават с връзките с обществеността, да бъдат по-адекватни. Неприятно е, не го приемам. По принцип трябва да има еднакво отношение към всички медии. Вие сте за това - да показвате слабостта в общуването на публичните хора, на тези, които се занимават с обществена дейност. До колко са нарушени правила на УЕФА или не, не мога да коментирам. Няма как да въздействаме на федерациите. Противно на мнението, министърът няма толкова голям глас върху федерациите. Има правила, на които те се подчиняват - правила на международните им федерации. Не съм съгласен с този начин на действие. Не е приятен. През годините съм бил свидетел на такива епизодични действия от страна на клубове, когато имат спорове с дадена медия. Има някой път напрежение. Според мен не трябва да се реагира по този начин", заяви Кралев в предаването "Тази сутрин". 

Министърът разкри, че правителството все още не е запознато с изготвената стратегия за развитие на българския футбол, която предизвика остри обществени реакции заради решението да не могат да се картотекират вратари от страни извън Европейския съюз от сезон 2020/2021. 
"Очаквам с нетърпение всеки момент да бъде представена тази програма, да я презентираме пред правителството, за да получи финансиране. Ако програмата е добра, виждам, че има огромно желание от страна на премиера и правителството да помогнем на футбола. Трябва да се върнем към корените. Проблемите са именно в детско-юношеския футбол, където трябва да привлечем добри специалисти, да се работи по единна методика, за да може да наваксаме пропуснатото през последните години от останалите държави. Ако сега започнем, до 4-5 години ще имаме съвсем сериозни резултати", заяви той. Кралев е оптимист за евентуално домакинство на България, Румъния, Сърбия и Гърция на европейско първенство по футбол.