Кралица Елизабет Втора отбелязва 91-вия си рожден ден

Kралица Елизабет Втора

Kралица Елизабет Втора

Кралицата стои встрани от политическия дебат, отказвайки да коментира теми като излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз

Британската кралица Елизабет Втора, която е и най-дълго управляващ монарх в света, празнува днес своя 91-и рожден ден. Празникът ще бъде отбелязан с топовни салюти от „Тауър бридж“ и „Хайд парк“ в Лондон. Тази година честванията ще са много по-скромни в сравнение с миналогодишните, когато беше отбелязан 90-я й юбилей.

Тогава, освен традиционните салюти на 21 април 2016, навсякъде в страната бяха запалени хиляди фарове в чест на рождения й ден, като имаше организирани и няколко тържества в Уиндзор.

Но макар и популярността на Елизабет да нараства, тя предаде много от своите задължения на своя син и първи наследник принц Чарлс и двамата му сина принц Уилям и принц Хари. Кралицата също така се оттегли и от длъжността патрон на 25 организации в края на миналата година.

Елизабет Втора заема британския престол от 1952 г., когато британската империя е в остър упадък. Въпреки това един от най-трудните периоди в нейното управление са 90-те, когато браковете на три от четирите й деца се разпадат, а дворецът в Уиндзор е засегнат тежко от силен пожар. Пет години по-късно нейното решение да остане в Шотландия и да не се върне в Лондон след внезапната смърт на обичаната принцеса Даяна също и навлича гнева на британците.

Кралицата стои встрани от политическия дебат, отказвайки да коментира теми като излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз и поляризиращото решение на премиера Тереза Мей да посети американския президент Доналд Тръмп.

През годините, в които е на престола, Елизабет успява да запази личния си живот в тайна, макар и да не крие една от своите най-големи страсти – животните. Миналата седмица медиите отразиха посещението й в британски зоопарк, където беше заснета да храни слон. Тя е почитателка и на породата кучета корги, които е гледала през целия си живот.

Кралицата е известна и с любовта си към кръстословици и коктейлите с джин и ликьор „Dubonnet“.