Кралев от Пьонгчанг: До момента представянето на българите е много добро

Министърът остана доволен от организацията на игрите

© bgoympic.org

© bgoympic.org

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев постави висока оценка на представянето на българските спортисти в зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Той се срещна с част от тях в олимпийското село.

"Представянето ни досега на олимпиадата е много добро. Видяхте какво направи Сани Жекова, Владимир Зографски се класира сред най-добрите 15 в световния елит на ски скока, а Алберт Попов влезе в топ 30 на гигантския слалом, където конкуренцията е огромна. Това са добри новини за българския спорт", заяви Кралев, цитиран от пресслужбата на БОК.

"Надяваме се Радослав Янков също да ни зарадва и очакваме с нетърпение неговия старт. Разбира се, в биатлона можехме малко повече, но те имат още състезания до края."

Кралев отново изтъкна, че "е нужно да се влагат повече средства в спортната инфраструктура у нас". "Без база и нормални условия е много трудно и успехите няма да са устойчиви, трайни."

Министърът остана доволен от организацията на игрите. "Българската делегация разполага с доброволци, които са завършили българска филология и са част програмата за обмен на младежки групи между министерството на спорта (ММС) и корейското министерство на младежта. Това показва на какво ниво се стараят да бъдат домакините на олимпиадата", посочи той.

Програмата му включва "срещи с важни особи в международното спортно и олимпийско движение", посочват от олимпийския комитет.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов заяви, че организацията е според очакванията. "Същото бих казал и за представянето на българите, дори част от тях надхвърлиха прогнозите и очакванията", каза той.

"Приятни емоции ни доставиха Владимир Зографски и Алберт Попов – това са млади състезатели, а вече са в световния елит. Александра Жекова отново е на финал, поздравления за това, което направи на четвъртата си олимпиада. Веселин Цинзов също заслужава адмирации с класирането си в ски бягането, където конкуренцията е жестока. Нещата около нашата делегация са спокойни, вярвам, ще се запазят така до края на игрите", добави Горанов.