Консумацията на риба може да вреди повече от друго месо, твърди вегетарианец

Начинът, по който се отглеждат животните в момента, е изключително тровещ, казва Валентин Грандев

Валентин Грандев / личен архив

Валентин Грандев / личен архив

Консумацията на риба може да е по-вредна от яденето на месо. Това твърди в интервю за Дарик Валентин Грандев, член на Българското вегетарианско общество и организатор на започващия тази седмица във Варна втори Летен веге фестивал.

По-голяма част от рибата, която се предлага на пазара, идва от рибни стопанства. Фрапиращ е начинът, по който се отглежда и храни там, посочи Грандев.

По неподходящ начин се отглежда дори смятаната за изключително здравословна сьомга, която се развъжда в Норвегия. „Рибата е болна, което не им пречи да я вадят, разфасоват и продават”, изтъкна той.

Начинът, по който се отглеждат животните в момента, е изключително тровещ. Над половината от антибиотиците, които се произвеждат от фармацевтичните компании, отиват в животновъдните ферми, отбеляза още варненецът, който от 15 години е вегетарианец, като от животинските продукти си позволява само млечни продукти.

Според него белтъчната храна е твърде много в менюто на съвременния човек. А в жълтъка на яйцето се съдържа цялата Менделеева таблица, затова не трябва да се прекалява с кокошите продукти.

Съпругата на Валентин Грандев и 14-годишният им син също са вегетарианци. Голяма част от плодовете и зеленчуците си отглеждат сами в градина край Варна. По възможност не приемат медикаменти, произведени от фармацевтични компании, като предпочитат лечение с билки.
Няма доказателства, че вегетарианството е вредно за здравето. Дори е доказано, че вегетарианството е по-здравословната диета, изтъкна почитателят на този вид хранене.

„Веганството (пълна липса на животински продукти) се превърна в модна тенденция. В него се впускат много младежи, които нямат достатъчно грамотност по отношение на правилното хранене. Това им носи съществени здравословни вреди, защото заместват обичайната българска храна с непознати стоки от далечни страни”, сподели още вегетарианецът.

Готвенето само със зеленчуци, плодове, семена и ядки, е много богато, а разнообразието е голямо. При експеримент преди няколко години Грандев и съпругата му успели да изкарат 51 дни, без да повторят нито една храна.

Започващият този петък Летен веге фестивал – Варна 2017 Грандев описа като празник на знанието. Освен познатите от първото издание на феста лекции за духовно израстване, тази година ще има упражнения и практики в Морската градина, базар пред ФК, концерти, изложба, поход, посещение на био ферми и няколко дискусии, чиято цел е поставянето на институционално ниво на важни въпроси за природата, животните и храненето.