Пламен Димитров
От синдиката настояват за увеличаване на тежестта на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите, което е и законово заложено.

КНСБ очаква проблеми за функционирането на пенсионния модел заради начина, по който се увеличават пенсиите в предлаганата управленска програма. Това каза на пресконференция лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Според него предложеният модел за увеличение на минималните пенсии би ощетил хората с 200 лв. пенсия. Затова от синдиката настояват за увеличаване на тежестта на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите, което е и законово заложено.

Пламен Димитров беше категоричен, че от КНСБ не са против увеличение. По думите му всички пенсии трябва да бъдат свързани с приноса на човек към осигурителната система. Според него получаващите пенсия под прага на бедността трябва да бъдат подпомогнати. Това обаче да става през системата за социално подпомагане, която от КНСБ смятат, че трябва цялостно да се ревизира и да се въведе подоходен, но и имуществен критерий.

"Беден ли е пенсионер с минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст 161 лева, но с пет апартамента на булевард Витоша", попита Пламен Димитров.

Той посочи, че синдикатът е категорично против обсъжданата от експерти и политици идея за увеличение на пенсионната възраст и стаж, която би довела до разрушение на постигнатия с много компромиси пенсионен модел в България. По думите му "ще има бой, ако възрастта за пенсиониране стане 67 години".

В управленската програма липсвал най-важният проблем - справянето с бедността. До края на мандата е поет ангажимент пред ЕК в стратегията "България 2020" застрашените от бедност да бъдат намалени с 260 хиляди души.

Пламен Димитров изтъкна, че има мерки за справяне с бедността, сред които целите за увеличение на минималната заплата до 650 лева и на средната до 1500 лева. Те обаче може и да не се случат, ако са обвързани с ръста на брутния продукт и заложените 120 милиарда лева БВП през 2020 година.

От синдиката настояват за изпреварващо увеличение на доходите. В сферата по доходите липсва регионалното различие и политики за справяне с обезлюдяването на големи райони, категорични са от КНСБ.

 

7 Коментар(и)

 • Валка

  Валка(21 April 2017 - 17:04)

  Отговор

  Стига глупости е дрънкал тоя пишман синдикалист.Аз съм на 73 години и работих до 71 г.Чувствах се добре и бях полезна.Рядко боледувах .А сега си стоя у дома и съм се отпуснала.Хубаво е човек да работи колкото може по-дълго.

  • Работи си!

   Работи си!(21 April 2017 - 21:04)

   Валка, никой не ти пречи да работиш и до 100г. Само че не и на държавната ясла. И който работи на бюджетна заплата-да му се спира пенсията! А не тези пенсионери със зелените чорапи да работят още 30г. на държавна ясла, а младите да са безработни...

 • кършо

  кършо(21 April 2017 - 17:04)

  Отговор

  Дугарю, Още ли не си прочел къде е "заровено кучето"???? Намери и прочети как бяха одържавени от комунистите ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ,и кой подписа този престъпен акт - министър Ради Найденов/дядо/! Всичко мина към бюджета и хората станаха изцяло зависими от държавните подаяния на т.н."социална"за някои и по-малко "социална" за други държава !

  • безпартиен

   безпартиен(21 April 2017 - 21:04)

   Вярно е,но този и такива като него не са си изкарали парите с бизнес.Не са платили данъци за реално изкарани пари а са чакали единствено на пари от ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ!С тези пари лесно се "работи" и се иска единствено много да приказваш и нищо да не казваш за да си ги заслужиш.

 • Бурмата

  Бурмата(21 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Типично - колкото по малко разбираш, толкова повече шум вдигаш....

 • Бурмата

  Бурмата(21 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Типично - колкото по малко разбираш, толкова повече шум вдигаш....

 • tt

  tt(21 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Тоя и другия ще изтикат до пенсия с празни приказки Винаги големи приказки и нищо не са направили за работника

Оставете коментарОбнови