КНСБ кани Борисов и Станишев на спешна среща

Целта е спасяване на българската енергетика, заяви лидерът на синдиката

КНСБ кани премиера Бойко Борисов и лидера на ПЕС Сергей Станишев на спешна среща за спасяване на българската енергетика в Стара Загора. Това обяви в Кърджали лидерът на синдиката Пламен Димитров. 

Домакин на срещата ще бъде старозагорският кмет Живко Тодоров. След среща с екоминистъра Нено Димов, проведена по-рано днес, разбрахме, че единственият начин да спасим българските мини и горивните инсталации, които разчитат на местни въглища, от по-високите изисквания към въглеродните емисии е да активираме гласуване в Европарламента, който да принуди Комисията да прегласува решението си по т.нар. BREF документ. Затова каним десни и леви лидери да доведат своите евродепутати от двете основни политически партии, които да активират такъв вот, обясни Пламен Димитров. 

Тази среща трябва да се случи изключително бързо, тъй като страната ни има само 20-ина дни, в които да реагира, заяви лидерът на синдиката. Демографската криза не може да се бори с внос на работна ръка, обяви още президентът на КНСБ. 

За последните 16 години близо милион души са напуснали страната. В същото време в страната ни са регистрирани 2341 работници от страни, извън ЕС. Висококвалифицираните, които бизнесът може да вкарва почти неограничено, пък са 285. Всички неквалифицирани работници, без тези в Албена, са регистрирани на минимална работна заплата, посочи Пламен Димитров. Това показва, че вносът на работна ръка, може само да пълни дупки, например в туризма и то за кратко, до 90 дни. Той не може да реши генералният въпрос с липсата на хора в страната, а единственото му решение са по-високите заплати, обяви лидерът на КНСБ. Затова искаме увеличение на доходите с поне 120 лева и това трябва да става всяка година, посочи Пламен Димитров. 

Минималната заплата пък трябва да расте с поне 60-70 лв., ръст по-писок от планирания от управляващите за следващата година.