Кметът на Банско Георги Икономов: Лъжат за нов бум на строителството

Общият устройствен план не засяга територии на Национален парк "Пирин"

Снимка: National Geographic

Снимка: National Geographic

"Няма да има нов бум на строителството, каквито неверни твърдения се тиражират", каза кметът на Банско Георги Икономов на извънредна пресконференция, съобщи 24часа.

Той уточни, че през 2012 г. община Банско започна процедура по изготвяне на Общ устройствен план. В процеса на проучване и изготвяне на плана, се установило, че между 2004 и 2010 г. (управлението на Сергей Станишев с БСП, НДСВ и ДПС), извън регулационните граници на града, са урбанизирани и застроени големи територии от 8 местности. 

Общият устройствен план минава необходимите съгласувания, като е изготвена и приета Екологична оценка и влиза в сила на 28 декември 2016 г., припомни Икономов.

През 2014 г. се възлага изработването на ПУП-ПРЗ за Селищни образувания на Банско. С проекта в землището на града се обхваща обща площ от 1894 дка. Към днешна дата 55,6% от площите са застроени със жилищни сгради и сгради за обществено обслужващи дейности. Около 34% са земеделски територии.

Проектът за ПУП–ПРЗ предвижда урегулиране на цялата територия, което обхваща основно застроени земи, с цел осигуряване на транспортна и техническа инфраструктура за обслужването им. 

Разработката не обхваща територии извън предвидените в ОУПО, не засяга територии на Национален парк "Пирин", предвижда буферни зони по границите с Парка и не е пряко свързана с инвестиционни намерения за бъдещи спортни съоръжения.

Около 20% от незастроената територия е предвидена за изграждане на паркове и озеленяване, градини, транспорт и комуникации.

Предвижда се урбанизиране на земеделските територии, които са разположени между вече застроени земи, като новите територии, отредени за жилищно застрояване и обществено обслужване са 382 дка. от общо 1894 дка. обхванати от разработката. 

Градоустройствените показатели на новообразуваните УПИ са намалени с около 2 пъти от тези на вече застроените имоти, като плътността на застрояване е 30%, кинт 0,9 мин. озеленяване 50 на сто и максимална височина 10 м. (3 етажа), задължително е осигуряването на паркоместа за посетителите в границите на имота.