Китай разкритикува американците - мислели както по време на Студената война

Според Жън Гоцян САЩ "играе игра без победител"

Китай призовава Съединените щати да се откажат от мисленето от времето на Студената война. Това заявява пред Синхуа говорителят на китайското министерство на отбраната Жън Гоцян по повод огласената в петък от Вашингтон нова национална стратегия за отбрана, съобщават ДПА и БТА. 

В документа, очертаващ отбранителната политика на САЩ за 2018 г., се отбелязва, че "междудържавното стратегическо съперничество, а не тероризмът са сега първостепенен проблем на националната сигурност". В текста се посочва, че Китай е "стратегически конкурент, който сплашва съседите си чрез хищническа икономика и милитаризиране на Южнокитайско море". 

Пред Синхуа Жън Гоцян остро критикува тази политика на САЩ, която нарича "мислене от Студената война" и "игра без победител". Говорителят декларира, че Китай "е поел уверено по пътя на мирното развитие и се придържа към отбранителна политика", като същевременно има "суверенното право" да разполага свои военни в Южнокитайско море. Според Жън "някои страни не искат да има мир" там и настояват "да засилят своите военни сили и присъствие там". 

По-рано тази седмица Пекин също критикува Вашингтон, че още живее във времената на Студената война и го обвини, че Китай не е бил поканен на организираната от САЩ и Канада среща на 20 държави във Ванкувър, посветена на проблема със Северна Корея.