КГБ дал на Путин прозвището Плавун, той призна, че горял документи

Изиграл ролята на преговарящ с множеството, дошло пред сградата на бившия КГБ в Германия, за да иска достъп до досиетата

Докато е бил на служба в разузнаването, Владимир Путин е носил оперативното прозвище – Плавун, съобщи «Интерфакс». „Не съм го избирал сам. Те ни бяха давани от ръководителите на курса”, разказва руският президент  пред журналиста Андрей Кондрашов. Става въпрос за периода на обучение на Путин през 80-те години в Краснознаменния институт „Юрий Андропов“, сега Академия за външно разузнаване.

На въпрос знаел ли е още някой за неговия псевдоним, руският лидер отбелязва, че за такива неща не е било прието да се разказва, „тъй като в това вече няма никаква тайна”. „Свързано е с това, че никой от слушателите не трябва да знае истинската фамилия на другия”, пояснява Путин. Журналистът Дмитрий Киселев публикува втората част от документалния филм за руския държавен глава - "Путин".

 Путин призна също, че по време на работата си в Санкт Петербург през 90-те години на миналия век му се налагало да спи с оръжие.            „Разказите за „бандитския Петербург“ са леко преувеличени, но като цяло ситуацията беше напрегната“, спомня си той.

 Путин си припомни и работата си като разузнавач в бившата ГДР и призна, че все още обича да пие любимото си пиво „Рьодеберг“, но се старае да го прави рядко. „Между другото Ангела /канцлерът на Германия Ангела Меркел-б.а./ от време на време, когато й гостувам, ме черпи с рьодебергска бира“, разкри Путин.

Путин си спомни как са играли футбол с колегите си от ЩАЗИ и разкри, че по време на демонстрациите след падането на желязната завеса е горял секретни документи, които не бивало да бъдат разгласявани. Той дори изиграл ролята на преговарящ с множеството, дошло пред сградата на бившия КГБ в Германия, за да иска достъп до досиетата, като излъгал демонстрантите, че е преводач.