Каракачанов: В документа, предложен от Радев, имаше геополитически анализ - това е недопустимо

Това е в прерогативите на службите за сигурност, ДАР и ДАНС и те го направиха, посочи още вицепремиерът

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

"Чернови може да има всякакви. Важното е да има документи, които да не са анализи. Документът, за който говорим беше с аналитична част и тя не влезе в документа, който беше съгласуван". Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира черновата за консултативния съвет. Това беше поводът и за коментара на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви в ефира на Би Ти Ви, че ако не е била прeработена и е била приета в първоначалния й вид, е трябвало да започнем "стъпките по излизане от Европейския съюз и НАТО".

"На консултативен съвет при президента би следвало да се излиза с конкретни неща, а не да се излиза с геополитически анализи. На самия съвет го направиха и службите за сигурност и ДАР, ДАНС. Геополитическите анализ бяха техен приоритет. Разбира се в изказванията на участниците също имаше геополитически оценки. Но в документа, който излезе, не беше необходимо да има такива анализи. Не искам да коментирам дали са били критики към нашите партньори или не са били" посочи Каракачанов.

Противопоставяне между част от ГЕРБ и президента съществува, посочи още Каракачанов. Той обаче счита, че в крайна сметка в  споровете се ражда истината и са излязли с един документ, който е важен, допълни виципремиерът.