СЕМ изслушва кандидатите за шеф на БНТ, обещават повече спорт, два нови канала и ТВ театър, местят новините

Бившият кореспондент в Русия на държавната медия Валерий Тодоров наблегна на мултимедията

СЕМ започна изслушването на кандидатите за генерален директор на БНТ. Пръв бе спортният журналист Сашо Йовков. В малко повече от час той представи своята концепция за управление на телевизията в следващите три години, а след това да отговори на въпросите на членовете на СЕМ. Йовков започна с това, че решението му да се яви на конкурса не е от вчера. Обмислял го от пет години. 

За един от основните си приоритети Йовков счита разбиването на клишетата и стереотипите, че БНТ е неефективна, с раздут щат и стара програма.
В тригодишния си план за развитие на телевизията спортният журналист предвижда БНТ да бъде мултиканална и да излъчва на Full HD. В концепцията си Сашо Йовков залага създаването на нов спортен канал БНТ 3 и на нов канал за култура и образование - БНТ 4.

Кандидатът посочи, че изработването на нов медиен закон това трябва да бъде приоритет не само на генералния директор на БНТ, но и на обществото и властта. Той трябва да обхваща не само обществените медии като БНТ и БНР, а и фалшивите новини и интернет медиите.

Йовков мисли, че и мандатът на генералния директор на БНТ, и финансирането ѝ трябва да се увеличат. Понастоящем годишният бюджет на БНТ е около 65 млн. лева. Тази сума обаче е крайно недостатъчна, ако БНТ трябва да плати 9 милиона за права за олимпиада, каза той.

В концепцията си Йовков е заложил техническо обновление на тв центровете извън София. С техническо обезпечаване на екипите на БНТ 2 ще се вдигне качеството на програмата, категоричен е кандидатът.

Вторият кандидат - Валерий Тодоров, който бе и кореспондент в Русия и шеф на БНР, обеща повече програми за българите в чужбина. Тодоров заяви, че ще търси нови таланти, документални филми, спорт, детски предавания и обновяване на мултимедията в сайта. Тодоров се аргументира и за идеята да бъдат слети БНТ и БНР. "Не искаме да накърняваме плурализма. Двете медии имат музикални състави, които могат да се допълват", каза още журналистът и добави, че средствата може да са общи. Журналистът опроверга Йовков за идеята да конкурира БТВ и Нова ТВ, като премести новините "По света и у нас" от легендарния час 20:00 часа в 19:00. Тодоров обеща балансирана филмова програма за новото поколение, както и класики, които обичат по-възрастните. Журналистът обеща по-внимателен подбор на хората, които отговарят за маркетинга. 

Мария Стоянова похвали Тодоров, че има най-голям опит. Председателят на СЕМ напомни на кандидата за предавания, които се отнасят за Балканите. Той се съгласи, както и прие, че трябва да е внимателен с фалшивите новини. "Обществената медия ще е критерий за достоверни новини", каза още Тодоров. 

Днес предстои изслушване на Тома Иванов. Утре СЕМ ще препита още Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков, които се състезават за генерален директор на БНТ.