Камерите по пътищата ще са доказателство в съда

Шофьорите намаляват преди камерите, затова ще има отсечка "средна скорост"

Шофьорите в България не спазват ограниченията за скоростта по пътищата, обикновено намаляват преди стационарните камери, тъй като се знаят. По-добър ще бъде ефектът при отсечка "средна скорост", защото контролът ще бъде много по-голям, отколкото с камерата.

Промените са налагат, тъй като една от основните причини за тежките ПТП-та е завишената скорост, каза в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, предаде Дарик.

Към момента вече има изградени две отсечки за измерване на средна скорост и въпрос на време е да получат лиценз от българския институт по метрология за стандартизиране на измервателните уреди, уточни главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

По думите му eдната е на третия тунел на АМ "Люлин", а втората е на пътя Пловдив - Карлово.

С лицензирането на камерите, всички заснети от тях нарушения ще бъдат безапелационно приемани като доказателство в съда, ако някой реши да обжалва, каза още той и добави, че в момент на разработка са други две отсечки - на пътя Русе-Бяла и в района на село Микре.

По данни на Главна дирекция "Национална полиция", изнесени от комисар Росен Рапчев, за първите 7 месеца на тази година на територията на страната са станали общо 3564 катастрофи с 318 загинали и 4505 ранени. 

Според статистиката това е 185 ПТП-та по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям е броят на загиналите в големите градове, сред които са София (41), Пловдив (34) и Варна (29), подчерта Рапчев. Като най-вероятна причина е нарушение на водача на МПС-то, следват пешеходецът и пътните условия.