Как ще се получават парите от втория пенсионен стълб

Системата е вече 20-годишна, но тогава някой си е мислел как само да вземе парите на хората, а не как ще им ги дава

Снимка: БТВ

Снимка: БТВ

Министерството на труда и социалната политика предложи три варианта за получаване на парите от втория пенсионен стълб за родените след 1959 г. според размера на натрупаната сума - пожизнена пенсия, еднократно или разсрочено получаване и програмирани тегления, като първите две са без право на наследяване. Предложението бе обсъдено, но все още не е прието. Какви са настроенията на бизнеса и синдикатите коментираха пред БТВ Васил Велев, Димитър Манолов и Никола Абаджиев.

"Този вариант е съвсем предварителен. Тепърва предстои по него да се работи задълбочено", посочи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според синдикалната организация не трябва да се въвеждат никакви ограничения: "Нека осигуреното лице да избере как да постъпи със своите средства и оттам нататък да прави каквото си пожелае. Неясно по какви причини се постави фокус върху това дали се наследява или не, тъй като тази система не е правена за наследници, а за осигуреното лице", посочи той.

Манолов подчерта, че пожизнена пенсия и наследяване няма как да се случат едновременно. Важното обаче е, че в това, което се предлага сега, някой друг ще е взел решенията на базата на твоя дял от партидата на частния пенсионен фонд.

"Що се отнася до пожизнената пенсия - да, когато лицето реши да се пенсионира във втория стълб, средствата му отиват в този пул, който ще се инвестира, а чрез резултати от инвестиции ще се актуализират пенсиите на тези, които са в пула. Наистина правилото е, когато си в такъв пул, няма да имаш право на пожизнена пенсия", коментира председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев. 

"Наистина може би основният недостатък на това, което е предложено, е че избор има само при условие, че добавката към пенсията (втората пенсия) е до 50% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст", посочи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му, тогава лицето има право на избор дали пенсията му да бъде пожизнена и да не се наследява, или да бъде еднократно или разсрочено ползвана и да се наследява.

"Винаги може да има нещо, което може да ощети дадено лице, затова решението трябва да си вземе то, а не по този критерий, който сега е предложен", заяви Манолов.

Той смята, че двете неща се смесват - начинът, по който се отпуска универсалната пенсия и тази. "Единственият критерий за достъп до тези средства трябва да е навършването на възраст, без никакви допълнителни условия", категоричен е Димитър Манолев.

Васил Велев обясни, че няма опасност фондовете да бъдат изпразнени, ако всички изберат да си изтеглят парите, защото не всички се пенсионират по едно и също време. "Важно е да се знае, че по закон жените имат право да поискат средствата си пет години преди да се пенсионират. Т.е. вече нямаме много време да се бавим с тази материя". Затова след 15 януари трябва да се пристъпи към писане на законодателни текстове, посочи той.

"Друг е въпросът защо сега се занимаваме с това, след като системата е вече 20-годишна, но тогава някой си е мислел как само да вземе парите на хората, а не как ще им ги дава", посочи Манолов.

Президентът на КТ "Подкрепа" смята, че размерът на таксите, които се събират от вноските, е убийствено висок и няма как да се възстанови през доходност. Според него хората, чиито средства са в държавния пул, ще получат повече пари. Манолов обаче подчерта, че не призовава никого да прави нищо.

Абаджиев контрира, че ще има и двата случая, зависи от натрупванията. Таксите вече се намалиха и ще бъдат намалени в оптимален размер, допълни той.