Как се стигна до садистичното убийството в Айтос

Извършителите са действали за удоволствие, убивали с един нож, който си разменяли, нанесли 32 прободни рани

Убитият по особено жесток начин възрастен мъж от Айтос не е бил агресивен и не е създавал проблеми, свидетелстват хора от ромската махала, където на 2 февруари беше извършено престъплението. Задържаните за убийството двама младежи обаче често са били пияни – както и в нощта на престъплението.

Според прокуратурата 20-годишният Желязко Данчев и 16-годишният Ясен Стойчев са убили 70-годишният клошар Асен Пуров с един нож, който са си разменяли. Двамата са нанесли на мъжа 32 прободни рани. Удряли са го и с юмруци по главата.

„Може да се направи извод, че са действали за удоволствие, без никаква конкретна и разумна причина”, обявиха от държавното обвинение. „Причиненото убийство е изключително брутално и садистично, незачитане на човешката личност и живота”, посочиха още от прокуратурата.

Бедност и мизерия може би са в дъното на това престъпление, смятат хора в ромската махала. Поколението, което расте, е безотговорно, без всякаква дисциплина, коментира и здравният медиатор Мариана Зърбова. По думите й в квартала има много младежи, които са отпаднали от училище.

„Тръгват на работа малки, изоставят училището. А и родителите не настояват да ходят на училище, а да изкарват прехваната”, добави тя.