Как да почистите кухнята за 12 минути

Бърз план за действие за целия дом - 1 час

След час приятелите ще ви навестят, а домът ви е в пълен безпорядък? Или сте имали страхотно парти, но вече е време за почистване, а сте затрупани с купища задачи за деня? За жалост, магически пръчици не съществуват, но ако се съсредоточите и последвате следващите няколко съвета, домът ви ще се преобрази само за 60 минути. И под "съсредоточите" имайте предвид точно това - никакви списания, на които попадате, докато бършете прахта, никакъв пиукащ фейсбук, забравете и за телевизора. Ако искате да сте готови наистина за час, то отдайте цялото си внимание на задачата "Почистване", съветва сайтът Maistor Plus.

Спалня - 6 минути

Най-важното в спалнята са леглата. Затова започнете именно от тях. Ето ви бърз план за действие:     

Свалете старите чаршафи и сложете нови, ухаещи на чистота и свежест. Не се старайте да оформите всяко ъгълче по перфектен начин, а просто постелете шалтето върху тях.
Подредете бъркотията, ако стаята е разхвърляна. В случай че бързате много, просто съберете всичко, което е не на мястото си, и го приберете в килера, гардероба или някой шкаф. По-късно, когато разполагате с повече време, ще можете да подредите на спокойствие.
Идва ред и на прахта. Избършете мебелите със спрей и специална микрофибърна кърпа. А ако имате картини, часовници или други неща, достъпът до които е предизвикателство за вас, използватейте специална приставка за труднодостъпни места, която е предназначена именно за такива случаи. Уникалността на приставката се състои в нейната гъвкавост. Безпроблемно бихте могли да й придадете всякакъв ъгъл за бързо и  удобно почистване на запрашените повърхности. С нейна помощ пестите времето, което бихте прекарали в трудоемки протягания и/или местене на столове, върху които да стъпвате.

 Всекидневна - 7 минути

Всекидневната обикновено е стаята, в която посрещаме всичките си гости. Затова тя е помещението, което би трябвало да бъде най-представително и прецизно подредено. Преди да пристъпите към почистването, подредете бъркотията. След това се заемете с прахосмукачката и прахта. Удачно е да се придържате към тази последователност: 

Първо пуснете прахосмукачка, тъй като тя вдига прах и допълнително ще напраши мебелите.
След това избършете прахта отгоре надолу. По този начин няма да рискувате да напрашите вече почистена повърхност. Започнете с щорите, горните полици на секцията, а след това по-ниските повърхности и масата. За целта използвайте високоабсорбираща кърпа. Благодарение на специалната си клетъчна структура, тя притежава значително по-добра способност за поемане на мръсотия. Почистващият й ефект е толкова добър, че можете дори да не използвате препарати, а само чиста вода от мивката. 

Кухня - 12 минути

Почистването на кухнята е по-трудоемко, но с правилна организация ще се справите с предизвикателството:

Започнете с мръсните съдове. Кухня ли е, със сигурност ще има такива. Ако имате съдомиялна - чудесно, ще си спестите много време. Ако ли не, напълнете мивката със сапунена вода и започнете с миенето. 

За целта задължително си сложете домакински ръкавици, които предпазват кожата ви от неблагоприятните въздействия на препарата и водата и запазват ръцете ви чисти. Изборът на представените тук ви предлага рифелована повърхност от външната страна, която ви помага да задържате предметите по време на миенето или чистенето, без да се напрягат горните мускули на ръката ви. А вътрешната страна на ръкавиците гарантира комфорт и мекота. Важно е и ръцете да не се изпотяват, а слагането и свалянето на ръкавиците да става бързо и безпроблемно.
Почистете печката, котлоните и останалите кухненски уреди. Използвайте силен препарат, предназначен за това. Или си направете сами домашна смес за почистване, като използвате обикновена сода за хляб, вода и лимонов сок. Ефектът може да е дори по-добър отколкото при някои скъпи дезинфектанти. 
Избършете прахта от кухненските шкафчета, бюфета и другите мебели. 

Баня - 7 минути; Подове - 15 минути
 
Накрая идва ред и на банята. Както и на тоалетната, ако са ви в различни помещения. Почистете ги последователно, тъй като ще използвате едни и същи препарати. Отделете време за тоалетната чиния, след това се пренесете към ваната или душ кабината, мивката, огледалата. И накрая идва време за пода. Ще спестите време, ако почистите всички подове в дома си едновременно. След банята се пренесете към пода на коридора. Сменете водата и почистете мопа/ парцала си, преди да отидете към другите стаи.

Чудесна идея е и да използвате спрей-моп. Той разполага със специален резервоар, който можете да пълните с вода и/ или препарат. Докато бършете пода, мопът сам разпръсква перфектното количество течност. По този начин не ви се налага да носите със себе си тежки кофи с вода, нито да сменяте течността постоянно, защото се зацапва.