Изнудваният бизнесмен: Иванчева се смяташе над закона, беше се превърнала в самодържец

Когато Общинският съвет привика кметицата, тя, меко казано, ги псуваше, разказа Александър Ваклин

Александър Ваклин

Александър Ваклин

Изнудваният бизнесмен от кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева е Александър Ваклин, това съобщи в. Труд. Той е собственик на фирмата „Ваклин групк, живял е във Великобритания и е работил като продуктов директор на консултантска фирма там. През стъклената клетка в Специализирания съд, в който Иванчева и Биляна Петрова чакаха началото на заседанието, съобщиха името на фирмата, крещейки като обезумели, а самата кметица показа странен лист, написан на ръка. 

Още в сряда Александър Ваклин бе потърсен за коментар той ли е изнудваният бизнесмен, но категорично отрече да е бил изнудван за подкуп. Предприемачът работи с партньори от Великобритания и миналата година е закупил терен в „Младост“. 

На фирмения сайт на "Ваклин груп" е посочено, че в момента строително-инвестиционното дружество работи по 5 текущи проекта. Това са жилищни сгради, но нито една от тях не е в район "Младост".
 
"Не сме подавали сигнал в прокуратурата за Десислава Иванчева. Не сме давали подкуп”, казаха от строителната компания ”Ваклин груп”.
 
Ваклин груп" ООД са имали проблеми в община "Младост" с преписки, които не са решавани с месеци. Пускали са жалби до съда, но отричат да имат нещо общо с ареста на кметицата. От фирмата имат проекти в няколко общини в София и са се съсредоточили върху тези, които са извън "Младост", защото "нещата там не вървят".

Той даде интервю за вестник "Труд", в което на въпрос какво е искала Иванчева, за да се осъществи проектът в близост до „Камбаните“, Ваклин отговаря: "Тези сгради не са на одобрителен режим при нея. Те са на съобщителен режим и прокурорите бяха доста изчерпателни по темата. Дори се учудих, че са толкова изчерпателни. Когато Столична община издаде един документ, примерно, искате да си направите магазинче някъде, минавате през ДАГ, а оттам ви издават виза за проектиране. Всеки документ, издаден от Столична община, се праща в района по местонахождение, за съобщаване. Има двуседмичен срок за въпросното съобщаване. Ако този срок не се спази, за съжаление, законът е такъв, че няма санкции. Може да мине и една година. И една година вие чакате някой да съобщи, че главният архитект на София ви е издал виза. Това е нещо съвсем тривиално, което може да ви спъне проект. Вие сте си купил земята, плащате банков кредит… Всеки месец банката не ви пита дали някой се подиграва с вас, като не ви съобщава документа, който е издаден от Столична община."

Попитан колко време Иванчева е държала проекта "на трупчета", бизнесметът обясни, че главният архитект е разрешил РУП (работен устройствен план) и е издал заповед за влизане в сила на РУП от юни месец 2017 г. "От юни месец това не се съобщава. Нищо. В същото време текат банкови лихви. Как се оправяха другите колеги, не знам. Ние пуснахме жалба до съда, административният съд се забави. Пуснахме жалба чрез главния архитект до Столичния общински съвет. Заедно с още няколко колеги пуснахме жалба. Общинският съвет привика Иванчева, попитаха я защо. Тя меко казано ги псуваше… И нищо не се промени. Тази жалба беше пусната през ноември. В административния съд жалбата ни е пусната още през август. Явно е имало защо да се бавят преписките. Когато хората помислят, че са над закона, се получава нещо, към което ние, надявам се, че не искаме да се връщаме. В случая един човек си беше помислил, че е над закона, над всичко…

"Аз се надявам, че това, което се случи, ще подейства отрезвяващо. Защото, откакто тази жена стана самодържец в един район на София, за мое най-голямо съжаление и общински служители в други райони на столична община подеха лека-полека нейната политика", посочи още Ваклин.

Александър Ваклин съобщи, че теренът е закупен за 1 млн. евро, като върху тази сума текат лихви всеки месец. "Съжалявам, не исках да се разчува за изнудването… За щастие, в други райони нямам такива проблеми. Но усещането за безнаказаност в администрацията се засилва и води след себе си до лоши, порочни практики. За цялата ми кариера за първи път ми се случва такова нещо. Не мога да си позволя да кажа на партньорите ми, защото те веднага ще се оттеглят", разказа още бизнесменът.