Ивет Лалова започва похода към финала на 200 метра

Българската спринтьорка има най-добър личен резултат от трите - 22,32 секунди

Ивет Лалова

Ивет Лалова

С надежда за още един голям финал в кариерата си Ивет Лалова започва днес своето участие в спринта на 200 метра на световното първенство по лека атлетика. Както и през миналата година на олимпийските игри в Лондон, българката фаворизира бягането на половин обиколка пред късия спринт и насочи подготовката си изцяло в тази посока.

Лалова изпълни целта си на 100 метра - да тества пистата и "загрее двигателя" преди двестате метра, пише "Дневник". Тя стигна до полуфиналите, което беше програма максимум при убийствената конкуренция в късия спринт, като дори постигна най-добър личен резултат за сезона - 11,25 секунди.

Тази вечер в 21.46 ч. българско време 33-годишната състезателка ще застане на старт за втората си дисциплина в Лондон. Тя ще бяга от осма пътека в третата от седемте серии, в която има една изявена фаворитка - Дийджа Стивънс. Американката има личен рекорд 22.,9 секунди, с които заема пето място в ранглистата за сезона.

Като основни конкурентки на Лалова за останалите две места, даващи право на участие в полуфиналите, се очертават Сашалий Форбс от Ямайка, Шанън Хилтън от Великобритания и Ела Нелсън от Австралия. Българската спринтьорка има най-добър личен резултат от трите - 22,32 секунди.

През този сезон най-силният резултат на Лалова на половин обиколка е 22,82 секунди. От участничките в нейната серия по-добро време имат само Стивънс (22,09 сел.) и Форбс (22,71 сек.).

Ивет Лалова започва похода към финала на 200 метра© Associated Press

"Готова съм. Загрях двигателя. Готвя се за финал на 200 метра, но всичко е въпрос и на късмет. Надявам се да съм добре и да имаме хубави условия", каза Лалова, която повече от десетилетие продължава да бъде най-елитният български лекоатлет.

В Рио тя записа впечатляващо класиране за финала на 200 метра, цели 12 години след предишното й участие в олимпийски финал. В Лондон българката ще опита да повтори постижението и да ознаменува 20-ото голямо първенство в професионалната си кариера.

В надпреварата на 200 метра ще участват 49 спринтьорки, а за полуфиналите се класират първите три от всяка серия плюс трите най-добри по време. Полуфиналите са на 10 август от 22.05 ч., а битката за медалите е на 11 август от 23.50 ч.

Големите фаворитки за медалите в дисциплината са световната шампионка на 100 метра Тори Боуи (САЩ), европейската рекордьорка Дафне Схипърс (Холандия), която ще защитава титлата от 2015 г., олимпийската шампионка на 400 метра Шоне Милър (Бахамите) и сребърната медалистка в късия спринт Мари-Жозе Та Лу.