Иван Хиновски: Обиденият от България ЧЕЗ намери начин да си го върне

Ако имаме планове да влизаме в еврочакалнята, то тази сделка ще ни забави, смята председателят на БЕФ

Иван Хиновски

Иван Хиновски

Ще продължи ли високото напрежение около скандала с ЧЕЗ и добър управленски ход ли е в сделката да влезе и държавата? Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не е нужно държавата да купува активите на електроразпределителното дружество в България, но ще се подчини на общото решение. В допълнение той уточни, че до решението държавата да се намеси в сделката се е стигнало, за да успокои правителството потребителите на ЧЕЗ, след истерията, която е създала опозицията.

"Министърът на финансите отговаря за поддържането на бюджетния дефицит. Една такава сделка ще го влоши и ще ни върне назад. Дълбоко съм убеден, че Горанов си дава сметка за следващите стъпки на България. Ако имаме планове да влизаме в еврочакалнята, то тази сделка ще ни забави", заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Някои наричат участието на държавата с контролен пакет от 34% активи в сделката между пазарджишката фирма на Гинка Върбакова "Инерком" и чешкото дружество ЧЕЗ като национализация. "Не става дума за национализация, а за обратно изкупуване на акциите от държавата. За мен решението е разваляне на сделката с всички последици. В тази обстановка е по-добре да се загубят едни пари, отколкото да падне правителството или да има политическа криза. Ако сделката не бъде развалена, точно такива са перспективите. Скандалът придобива международни размери", подчерта бившият член на КЕВР Еленко Божков.

От своя стана председателят на БЕФ посочи, че ЧЕЗ няма да се откажат от тази сделка, а участието на държавата с контролен пакет активи е абсурд. 

"Никой инвеститор няма да си заложи капитала. ЧЕЗ са изключително обидени от България и по този начин си го връщат. Ние ще видим как тази сделка ще се сключи", допълни още той.