Ирак осъди на доживот 19 рускини за джихадизъм

"Ще се свържем с родителите, за да ги информираме за присъдата", заяви руски дипломат

Централният наказателен съд в Багдад, който се занимава с дела за тероризъм, осъди вчера на доживотен затвор 19 рускини, присъединили се към джихадистката групировка "Ислямска държава" в Ирак, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник. 

Всички тези жени бяха признати на първа инстанция за виновни по обвинения, че са се присъединили и са подкрепяли ИД, каза председателят на съда при обявяване на присъдата. Освен 19-те рускини, същата присъда за същите деяния получиха шест азербайджанки и четири гражданки на Таджикистан.

Жените, които имат право да обжалват присъдите, влязоха в съда един по един облечени в черни забрадки и розови блузи, повечето от които бяха придружени от техните деца. Те се обърнаха към съда чрез преводач, професор по руски език в университета в Багдад, нает от посолството за процеса. "Не знаех, че сме в Ирак. Заминах със съпруга и децата си да живеем в Турция, а после изведнъж установих, че всъщност съм в Ирак", каза една от подсъдимите. Този аргумент повториха и останалите жени.

"Ще се свържем с родителите, за да ги информираме за присъдата", каза руски дипломат пред АФП.