Инспектори на Агенцията по храните в акция по Коледните празници

Започват усилени проверки на производители и търговци на хранителни стоки

От днес Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки за Коледа и Нова година. 
 
Ще се инспектират предприятия за производство и търговия с храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. 

Инспекторите ще следят за произхода, сроковете, условията на съхранение и правилното етикетиране на храните, както и за регистрацията на обектите и съответствието на сградов фонд и оборудване. 

Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни. 

По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн или да използват горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

При миналогодишните проверки за Коледа и Нова година БАБХ унищожи 1535 кг храни. Инспекторите към Агенцията извършиха общо 2254 извънредни проверки, от тях 430 - в производствени предприятия, 1664 - в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене и 184 - в складове за търговия на едро.